ارتباط چشمی مهارت بسیار جذابی است که اگر به خوبی آن را فرا بگیریم و از آن استفاده کنیم، قطعاً میتواند تحول بزرگی در ارتباطات ما ایجاد کند، به خصوص در فرهنگ ما که این مهارت در آن به خوبی آموزش داده نشده است. در واقع ارتباط چشمی از آن جمله ارتباطات غیرکلامی است که اگر در صحبت ها و مراودات روزمره رعایت نشود، ممکن است بسیاری از موقعیت های خوب ما را از بین ببرد و سوءتفاهمات زیادی ایجاد کند. در این مقاله سعی میکنیم بهترین و مهم ترین نکات را درباره برقراری ارتباط چشمی در سخنرانی بیان کنیم…
ارتباط چشمی قبل از شکل گیری ارتباط کلامی ایجاد میشود. یعنی یکی از ملزومات شروع ارتباط، ارتباط چشمی است. وقتی به کسی نگاه می کنید معمولاً این علامت را به او می دهید که قصد برقراری ارتباط با او را دارید. ضرورت ارتباط چشمی را می توانیم در کتاب ها و مقالات ارتباطی زیادی مشاهده کنیم و تقریباً در تمامی این مطالب عنوان می شود که باید ارتباط چشمی خوبی داشته باشیم و آن را تقویت کنیم. ارتباط چشمی یعنی قبل از بیان هر جمله ای به چشم و یا حوالی چشم مخاطبمان نگاه کنیم و به او توجه کنیم. به این وسیله به او نشان میدهیم که توجه ما به سمت اوست. به وسیله این ابزار جادویی چشم، احساس خودمان را به او منتقل می کنیم.
اهمیت ارتباط چشمی در حدی است که میتوان ادعا کرد با حذف آن، بخشی از محتوای گفتگو به سادگی منتقل نمیشود. چهبسا در یک تماس تلفنی یا مکاتبه، برای انتقال پیامی که در عرض یک ثانیه با چشم منتقل میشود، مجبور باشیم از چند کلمه و جمله استفاده کنیم. اگر کمی به رفتارهای روزمرهی خود فکر کنید، مصداق هایی برای اهمیت رابطه چشمی پیدا خواهید کرد. مثلاً شاید شما هم از جمله کسانی باشید که وقتی در یک جمع دوستانه، شوخی جذابی میشنوند و میخواهند بخندند، بلافاصله با کسی که بیشترین احساس محبت و نزدیکی را دارند، ارتباط چشمی برقرار می کنند.
بخش اعظم ارتباطات انسانی، غیرکلامی است. طبق مطالعهای که در دانشگاه UCLA انجام شده مشخص شده است که 93 درصد از تاثیر ارتباطات انسانی، هیچ ربطی به کلمات ندارد. چیزی که اهمیت دارد زبان بدن ، لحن صدا و البته ارتباط چشمی است. در این میان ارتباط چشمی از اهمیت بیشتری برخوردار است چون ما از طریق چشمها با مردم ارتباط برقرار میکنیم.
جالب است بدانید روان شناسی به نام آرتور آرون معتقد بود که شما میتوانید با پرسیدن 36 سوال و نگاه عمیق به چشمان طرف مقابل به مدت 4 دقیقه او را عاشق خود کنید! پس اگر به دنبال دوستیهای واقعی و ارتباطات صمیمانه هستید و نمیخواهید مکالمات سطحی و معمولی برقرار کنید باید در چشمان افراد نگاه کنید چون طبیعت انسانی به این شکل تکامل یافته است. شما هم انسان هستید پس به ارتباط چشمی نیاز دارید و باید آن را به شکل صحیح و به میزان مناسب انجام دهید.
ارتباط چشمی ، یکی از مهم ترین نیازهای سخنرانی نیز به شمار می آید. در واقع شما اگر ارتباط چشمی خوبی با مخاطبین خود نداشته باشید، به هیچ وجه نمی توانید ارتباط حسی و منطقی خوبی هم با آن ها برقرار کنید و در نتیجه، سخنرانی تان ناموفق خواهد بود.
ارتباط چشمی مثل نمک روی سیب زمینی سرخ کرده است. هر کسی مقدار مشخصی از آن را ترجیح میدهد و همه چیز بستگی به موقعیت دارد. اگر نمک سیب زمینی کم باشد، بیمزه و خسته کننده خواهد شد مثل گفتگوهایی که بدون ارتباط چشمی برقرار میشوند. اگر به چشمان طرف مقابل خود نگاه نکنید هیچ ارتباطی بین شما برقرار نخواهد شد و طرف مقابل حس خواهد کرد که شما به او توجه نمیکنید و احساس ناخوشایندی خواهد داشت. در مقابل، نمک بیش از حد نیز، غذا را شور و بدمزه خواهد کرد و شما احتمالا آن را به بیرون تف خواهید کرد! افرادی که بیش از حد ارتباط چشمی برقرار میکنند هم همین طور هستند، ترسناک به نظر میرسند و هیچ کس دوست ندارد پس از یک بار گفتگو با چنین فردی، مجدداً گفتگو با او را تجربه کند.
بنابراین بسیار مهم است که میزان ارتباط چشمی را در حد متعادل و مناسب نگه دارید،
نه خیلی کم نه خیلی زیاد. اگر نمیدانید چطور باید این میزان را مشخص کنید از سه قانون اصلی زیر پیروی کنید:
وقتی صحبت میکنید در یک سوم زمان، به چشمان طرف مقابل نگاه کنید.
وقتی به صحبتهای او گوش میکنید در دوسوم زمان، به چشمان او نگاه کنید.
در مکالمات روزمره، ارتباط چشمی را بیش از سه تا چهار ثانیه طول ندهید.
به طور کلی خانمها وقتی با دوستان خود صحبت میکنند ارتباط چشمی بیشتری برقرار میکنند و این ارتباط در میان آقایان و دوستانشان کمتر است.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
آموزش فن بیان و سخنرانی در کرمان
چگونه در ارتباطات مان به یک ارتباط مؤثر برسیم ؟
کلام نافذ داشته باشید موفق تر خواهید بود؟
نقش زبان بدن در داشتن یک سخنرانی حرفه ای