رک گویی (frank) به معنای این است که فرد، باصراحت نظرات و مواضع خود را در مسائلی که مربوط به اوست، بیان کند؛ به صورتی که باعث ناراحتی و جسارت به طرف مقابل نشود.ما در این بخش از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم:رک گویی به چه معناست؟
رک بودن یکی از مهارتهای کلامی و فن بیان ضروری در ارتباطات اجتماعی است و البته با بی ادبی تفاوت زیادی دارد.
حتماً برای شما هم این اتفاق افتاده که افرادی با تمام وقاحت و پر رویی به خودشان اجازه می دهند در هر موردی اظهار نظر کنند و بعد با گفتن این جمله که من خیلی روراست و رُک هستم، خودشان را توجیه می کنند.
ما آزادیم رُک باشیم اما به هیچ وجه مجاز به گستاخ بودن نیستیم.
حالا از کجا تفاوت بین رک گویی و بی ادبی را متوجه شویم؟
دانستن تفاوت بین رک بودن بی ادبی، می تواند به بهبود روابط ما بسیار کمک کند. زیرا مرز باریکی میان این دو است که اگر از آن عبور کنیم، ناخواسته به دیگران توهین خواهیم کرد و علاوه براینکه باعث رنجش آن هامی شویم ، ارزش خود را نیز پایین می آوریم.
بنابراین برای آن که بین رک بودن و بی ادبی تمایز قائل شویم، نباید هرسخنی را بدون فکر به بهانه رک بودن بلافاصله به زبان بیاوریم و باعث ناراحتی و رنجش دیگران شویم. بلکه باید درک بهتری از مرز بین رک بودن و بی ادبی داشته باشیم. در واقع افراد رک گو هوش کلامی بالایی دارند و میتوانند به خوبی با کلام خود، صحبت های خود را طوری با افراد مطرح کنند که نه تنها ناراحت و عصبانی نشوند، بلکه صحبت های آنان را بپذیرند و اجرایی کنند.
اما حالا میپردازیم به برخی دیگر از تفاوت های رک گویی:
فرد رک گو در مواقعی که از او تقاضای اظهار نظر میشود، صادقانه نظرش را بیان میکند و و این اظهارنظر در کمال ادب و احترام است.
عنوان کردن نظر بدون اجازه، دور ازادب و احترام، و گستاخی است.
اظهار نظر کردن به شکل نامناسب و با لغات وقیحانه به هیچ عنوان نشانه رک گویی نیست و جسارت تلقی می شود.
اظهار نظر در مورد عیبهای ظاهری دیگران که فرد هیچ دخل و تصرفی در شکل گیری آن ندارد، مصداق کامل بی ادبی است نه رک بودن! به عنوان مثال فردی به دوستش میگويد چون چاق هستى لباست بسیار زشت به نظر می رسد! ببخشيدا من رك هستم!
فرد رک گو قبل ازشروع صحبت هایش، به پیامدهای حرفش بر روی دیگران می اندیشد.
از مهم ترین فواید رک گویی حفظ شدن حریم ها و مواضع فرد است. زیرا باعث میشود دیگران به نظر و حریم او احترام بگذارند.
از دیگر فایده های رک بودن ، میتوان به افزایش اعتمادی که در ارتباطات فرد رک و قاطع ایجاد میشود اشاره کرد. در واقع دیگران میدانند که شما صادق هستید و قرار است چگونه برخورد کنید. همین امر میزان پیش بینی نسبت به رفتار شما را افزایش میدهد و افراد بسیار راحت تر شما را امین قرار داده و اعتماد می کنند.
اگر به درستی رک گویی کنید و عقاید خود را محترمانه و بدون بی ادبی مطرح کنید، می توانید از بسیاری از سوء تفاهمات، دعواها و بدگویی ها جلوگیری کنید.
از جمله دیگر خوبی های رک گویی ، پایدار نگه داشتن مسیر گفتگو و ارتباطات افراد است؛ زیرا که این پیام را به دیگران می دهد که من چه توقعاتی دارم و همان قدر که در بیان آنها راحت هستم، شما هم میتوانید در بیان خواستههایتان راحت باشید و بدون نگرانی رو راست باشید.
بالابردن مهارت ” نه ” گفتن یکی از مهم ترین نتایج مثبت رک گفتن است.
رک بودن بسیار خوب است و برای فرد رک، همان طور که گفتیم فواید بسیاری دارد؛ اما نباید معایب آن را حتی اگر کم باشد، ندید گرفت. بد نیست از روی دیگر سکه نیز بی خبر نباشیم.
باید توجه داشت که برای صریح و رک بودن لازم است شرایط و موقعیت به خوبی سنجیده شود، چون اگر یک سخن رک در شرایط مناسب مطرح نشود به جای تأثیر مثبت و گرفتن یک نتیجه مطلوب باعث به وجود آمدن کدورت و سوتفاهم خواهد شد. همان طور که انتقاد کردن نا مناسب این نتیجه را در پی خواهد داشت.
پیامد های عدم رک گویی
رک نبودن از عدم اعتماد به نفس سرچشمه میگیرد. افرادی که رک نیستند، در بیان نیازها و خواستههایشان که از اصلی ترین حقوق آن ها است دچار مشکل میشوند؛ به همین خاطر احساس ناکامی و ناامیدی کرده و همین احساس برآورده نشدن نیاز باعث فشار روانی و اختلالات روحی و افسردگی در فرد میشود.
این شخص همیشه مطابق میل دیگران رفتار کرده و خواسته ها و نظرات خود را ندید می گیرد و وقتی فرد به طور دائم مطابق میل دیگران رفتار کند، باعث میشود دیگران هم همین انتظار را از او داشته باشد و این امر بر عدم رضایت فرد میافزاید.
فرد وقتی با ناکامیها روبرو شود فشار زیادی را تحمل میکند. از طرفی چون اعتماد به نفس پایینی دارد و نمیتواند به دیگران نه بگوید همواره عصبانیت خود را پنهان و سرکوب میکند. اما این خشم سرکوب شده در آخر بروز پیداکند و به خود فرد آسیب میزند.
همان طور که گفتیم، اغلب افراد تا حد زیادی تصور می کنند که رک گویی و حاضر جوابی دو ویژگی منفی و نامناسب هستند؛ در صورتی که اگر از آن ها به خوبی و در زمان مناسب استفاده شود، اتفاقات فوق العاده ای برای ما رخ خواهد داد. دقت داشته باشید که ما با این دو مهارت قرار نیست به کسی بی ادبی کنیم، حرمت ها را از بین ببریم و یا دل کسی را بشکنیم؛ بلکه قرار است فقط در زمان هایی که لازم است از خودمان دفاع کنیم، از موفقیت های خودمان بگوییم، به خودمان یا سایر افراد در جمع کمک کنیم و….
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی: