در ادامه این مطلب سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان به بررسی روش های افزایش اعتماد به نفس هنگام صحبت کردن خواهیم پرداخت.
همواره سعی کنید بادقت فراوان به سخنان طرف مقابل خود گوش فرادهید. از این طریق علاوه بر اینکه اعتماد و صمیمیت مخاطب را جلب میکنید میتوانید به اطلاعات ارزشمندی در خصوص خواسته ها، علایق و نیازهای او دست پیدا کنید و از این طریق با طراحی و سازماندهی دقیق سخنان خود، گام بزرگی در اقناع مخاطب خود برداشته و از این طریق اعتماد به نفس بالا را به خود هدیه دهید.
اگر فکر میکنید که با تقلید رفتار و گفتار انسانهای توانمند و موفق میتوانید خود را فردی با اعتماد به نفس جا بزنید سخت در اشتباهید. سعی کنید در هر شرایطی از خود واقعیتان دور نشوید و برای اینکه خود را در سطحی بالا نشان دهید هرگز در دام پیچیده گویی، پرطمطراق صحبت کردن و غیرواقعی بودن نیفتید.
مطالعه بیشتر : تکنیک های کاربردی برای صحبت کردن در جمع
با اولین انتقاد دچار فروپاشی نشوید بلکه از آنها استفاده بهینه کنید. افراد با اهداف متفاوتی از شما انتقاد میکنند. در ابتدا سعی کنید از نیت فرد مقابل باخبر شوید. اگر او را فردی خیرخواه دیدید تلاش کنید بجای دلگیر شدن به انتقاد او توجه کرده ودر اصلاح ایرادات خود از آن بهره برداری کنید. با منتقد خود همدلی کنید، از او سوالهای مناسب بپرسید و با بکاربردن شیوه های حرفه ای این تهدید را به فرصت تبدیل کنید. فرق اساسی یک سخنران حرفه ای با یک سخنران معمولی، کنترل شرایط و گرفتن تصمیم صحیح در شرایط دشوار است.
یکی از مهمترین نشانه های اعتماد به نفس؛ محکم، رسا و قاطع سخن گفتن است. استفاده از صدای زیر و ضعیف، شما را فردی تاثیرپذیر و غیرکاریزماتیک نشان میدهد و مخاطب مدام شما را مجبور به تکرار کردن سخنانتان میکند و همین موضوع بشدت توانمندی و اثرگذاری شما را زیر سوال خواهد برد.
حالات چهره، نشستن و ایستادن شما نیز منعکس کننده میزان اعتماد به نفس شما در نظر مخاطب میباشد. برای مثال اگر شما به حالت بالا و بیرون بایستید یعنی کاملا با سر و شانه های بالا، سینه جلو و بدون غوز کردن در مقابل مخاطب خود قرار بگیرید علاوه بر اینکه فردی قدرتمند به نظر میرسید، این نوع ایستادن نقش بسزایی در تنفس بهترشما و در نتیجه قویتر شدن و رساتر شدن صدای شما خواهد شد.
هر چه شما فرد سالمتر، شادتر و سرحالتری باشید طبیعتا از روحیه بهتری برخوردار خواهید بود. پس در کنار مسائل روحی و روانی، کاملا به سلامت جسمانی خود توجه ویژه داشته باشید، تغذیه خود را به دقت کنترل کنید و تا میتوانید آب بنوشید. بهترین راه برای تقویت و بازیابی قوای اندام گفتاری بخصوص تارهای صوتی، نوشیدن 8 لیوان آب در شبانه روز میباشد.
از طریق شیوه های مختلف ذهنی، خود را برای گفتگو و سخنرانی آماده کنید. با استفاده از روشهایی خاص میتوانید اضطراب و استرس خود را به حداقل رسانده و توانمندی و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. برخی از مهمترین این روشها عبارتند از: تصویرسازی، شفاهی سازی، عاطفی سازی و عینی سازی. نحوه استفاده از این روشها و تاثیر آنها بطور کامل در مقالات مرتبط مورد بررسی قرار گرفته اند.
اگر برای سخنان خود و نحوه ارائه آنها از قبل برنامه ریزی داشته باشید و پیشاپیش قسمتها و عناوین مختلف مباحث خود را سازماندهی و برنامه ریزی کرده باشید دیگردر طول صحبت کردن دچار تشویش ذهنی نشده و با فراغ بال و روحیه مناسب میتوانید سخنان خود را آغاز کنید، ادامه دهید و به سرانجام برسانید.
اگر در طول برقراری ارتباط و صحبت کردن، مدام از طرف مقابل حسن جویی کنید و با او ارتباط مناسب برقرار کنید، در مقابل او نیز با روحیه بهتری پذیرای سخنان شما خواهد بود، راحتتر متقاعد خواهد شد وسعی میکند با دیده اغماض به نقایص و ایرادات شما بنگرد.
صفحه اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
یکی از مهمترین عواملی که باعث کاهش اعتماد به نفس ما در سخن گفتن میشود این است که ما مدام خود را با سخنرانان و سخنوران برتر مقایسه میکنیم و توقع داریم از همان شروع کار در زمره بهترینها قرار بگیریم. این طرز فکر کاملا اشتباه است و باعث خواهد شد تا با روحیه کاملا آسیب پذیر در مواجهه با مخاطب قرار بگیریم و به محض وقوع اولین اشتباه، شیرازه کار را ازدست بدهیم. همواره باید این نکته را در نظر داشته باشیم که بزرگترین سخنرانان نیز در ابتدای کار، با مشکلات و ضعفهای بسیاری مواجه بوده اند و حتی با وجود سالها سابقه حرفه ای، احتمال بروز اشتباه از سوی آنان کاملا بدیهی است. پس برای اینکه بتوانید به سخنوری تاثیرگذار تبدیل شوید ابتدا صبوری و تاب آوری را در خود تقویت نمایید.
طبیعی است که هر چه اطلاعات شما در خصوص موضوع مورد بحث و موضوعات فرعی و مرتبط با آن بیشتر باشد این امر موجب خواهد شد تا شما با اعتماد به نفس بیشتری به تشریح موضوع بپردازید و ترسی از طرح سوالات گوناگون از سوی مخاطب نداشته باشید. مطالعه و افزایش دامنه اطلاعات، برگ برنده یک سخنران حرفه ای است و سبب ماندگاری او در خاطر افراد میشود.
هرگونه تایید یا رضایت از سوی مخاطب، حس رضایتمندی را در شما تقویت کرده و از این طریق بشدت سطح اعتماد به نفس شما را ارتقا خواهد داد. پس این روشها را بیاموزید و بکار ببندید.
اینجا منتظر پیشنهادات و نظراتتان هستیم
تمرین هایی برای لفظ قلم صحبت کردن