در این بخش به ادامه مبحث مطلب قبلی می پردازیم. جهت مطالعه بخش اول مقاله اشتباهات رایج در صحبت کردن در سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان کلیک کنید
سریع حرف زدن دقیقاً مانند راه رفتن بر روی لبه تیغ است که میتواند بسیار خطرناک باشد. شاید در نگاه اول فردی که سریع صحبت میکند و تپق نمیزند بسیار مسلط به نظر برسد و دیگران از صحبت کردن او لذت ببرند و متعجب شوند که چگونه میتواند به این خوبی حرف بزند؟ اما مشکل از آنجا شروع میشود که این صحبت های سریع شما موجب سردرگمی مخاطب تان می شود. شاید در ابتدای امر سریع حرف زدن شما یک امتیاز محسوب شود اما مطمئن باشید به مرور زمان نهتنها امتیاز نیست، بلکه یک ایراد محسوب می شود. این موضوع چند علت دارد:
اول اینکه زمانی که شما سریع صحبت میکنید مخاطب تان می تواند بسیاری از حرف های شما را در ذهن پردازش کند. به همین علت بسیار سریع صحبت کردن با شما خسته خواهد شد. از سمت دیگر بعد از مدت زمانی ممکن است خود شما هم دچار تپق زدن شوید و نتوانید ادامه مطالب خود را به خوبی بیان کنید. از همان ابتدا که حرفهای خود را آغاز می کنید سعی کنید با آرامش و سرعت مناسب آنها را بیان نمایید تا از ایجاد مشکلات ثانویه تا حد ممکن جلوگیری کنید. ضمن اینکه وقتی سریع صحبت می کنید احساس دستپاچگی و عجله به مخاطب میدهید و فکر می کنند که باید هرچه زودتر حرف زدن با شما را به پایان برساند همین امر موجب می شود از ادامه صحبت با شما امتناع کند.
یکی از اشتباهات بسیار مهمی که باید به آن دقت کنید، تکرار بیش از حد کلمات و عبارات است. شاید شما هم جز آن دسته از افرادی باشید که گاهی اوقات کلمه ای را بیش از حد در صحبتهای خود تکرار می نمایید و آن را مورد استفاده قرار می دهید. این یکی از بدترین اشتباهاتی است که میتوانید مرتکب شوید. دائم تکرار کردن کلمات مشخص باعث می شود صحبت های شما بیهوده به نظر برسد و اینچنین باشد که گویا حرف جدیدی برای گفتن ندارید! بنابراین تا آنجا که می توانید از استفاده کردن کلمات تکراری خودداری کنید.
هر کلمه ای را در جای مناسب خود به کار ببرید؛ چیدن کلمات در جملات یکی از نکات مهمی است که باید به آن ها دقت کنید. چرا که اگر چیدمان جمله شما درست نباشد و یا کلمات را در جای صحیح خود به کار نبرید، ممکن است باعث برداشت نادرست و غلط توسط مخاطب شما شود و همین امر موجب شود کلام شما جذابیت خود را از دست بدهد.
تن صدا و همینطور لحن صحبت کردن شما دو عامل مهمی هستند که می توانند جذابیت کلام شما را به حد قابل توجهی افزایش دهند و آن را تحت تأثیر خود درآورند؛ نکته ای که باید در اینجا به آن دقت داشته باشید این است که سعی کنید گاهی اوقات ان صدای خود را تغییر دهید. این نکته در صحبتهای شما وجود دارد که فکر میکنید مخاطب شما باید بیشتر به آن دقت کند. سعی کنید کمی صدای خود را بلند تر کنید؛ البته توجه داشته باشید این بالا بردن صدا طوری نباشد که مخاطبتان تصور کند شما با او دعوا دارید! بلکه به صورت کاملا نامحسوس و به مقدار بسیار کم که می تواند همراه با حرکات بدن نیز باشد و جذابیت آن چندین برابر شود.
به عنوان مثال می توانید با حرکت دستان خود همزمان با کلام تان نشان دهید که در حال بیان مطلب مهمی هستید و توجه مخاطب را به صورت کامل به خودتان جلب کنید؛ وقتی که حرکات بدن شما با تغییر لحن و تن صدای شما همراه باشد اثرگذاری صحبت شما را چندین برابر خواهد کرد. همینطور سعی کنید همه جملات را با یک لحن بیان نکنید، برخی جملات پرسشی هستند و برخی خبری بعضی دیگر از جملات هم امری هستند. حالا تصور کنید که شما همه انواع این چند جمله را با یک لحن بیان کنید! به نظرتان چه اتفاقی خواهد افتاد؟
قطعاً مخاطبتان به هیچ عنوان متوجه کلام شما نخواهد شد و نمی تواند منظور شما را به درستی برداشت کند. پس آنجایی که سوالی در ذهن دارید با لحن پرسشی مطرح کنید جایی که قرار است خبری به مخاطب دهید آن را با لحن خبری بیان نمایید و اگر هم قرار است کاری را از او بخواهید لحن کلام تان تا حد ممکن خواهش و یا امری باشد.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که من با سایر این است که آنها اغلب به صورتی صحبت میکنند که به هیچ عنوان متوجه کلامشان نمی شوم و مدام مجبور هستم که سوال کنم ببخشید چی گفتید؟! این یکی از بزرگترین ایرادات در صحبت کردن محسوب می شود. لطفاً زمانی که صحبت میکنید سعی کنید کلمات خود را به صورت کاملا واضح بیان نمایید و از بیان کلمات به شکل نصف و نیمه خودداری کنید. اجازه دهید فردا مقابل کلام شما را به صورت کامل درک کند و دچار مشکل در فهم پیام شما از جملات نشود.
این مشکل از خصوص زمانی که در حال صحبت کردن با تلفن هستید خود را به شکل بزرگتری نمایان میکند، چرا که از پشت تلفن معمولاً بسیاری از کلمات می توانند اشتباه شنیده شوند پس باید به تلفظ آنها دقت کنید.
با قدرت می توان گفت مهم ترین اشتباه افراد در صحبت کردن، توهین به مخاطب می باشد. دقت داشته باشید که هیچ دلیلی ندارد که مخاطب بعد از تحمل توهین از جانب شما، به گفتگو ادامه دهد و حتماً آن را ناتمام خواهد گذاشت. پس تحت هیچ شرایطی، تکرار می کنم که تحت هیچ شرایطی حتی اگر بحثی میان شما و مخاطبتان ایجاد شد و صدایتان بلند شد، هیچ توهینی به او نکنید و در اوج ادب صحبت کنید. توهین کردن شما نه تنها موجب بالا گرفتن تنش در گفتگو می شود، بلکه ممکن است برای همیشه رابطه شما را با فرد مقابل به اتمام برساند و از همه مهم تر، شخصیت شما را در برابر دیگران کوچک کند.
فکر می کنم این دلایل برای توهین نکردن به مخاطب منطقی و کافی باشد. پس همیشه این نکته را مدنظر داشته باشید که توهین کردن به مخاطب ممنوع است.
صداقت، یکی از مهم ترین ویژگی های یک گفتگوی موفق و حرفه ای می باشد. اما زمانی که شما در صحبت های از طرف مقابل خود صداقتی نبینید، طبیعتاً سعی می کنید از او دوری کنید. امام علی نیز در این رابطه می فرمایند:
همیشه راست گویى را پیشه كن؛ زیرا آن كس كه در سخنان خود راست گو باشد، قدر و مقام او در جامعه بالا مى رود.
اکنون نقطه مقابل این حدیث را تصور کنید؛ اگر در صحبت های خود دائماً دروغ بگویید و با مخاطب خود صادق نباشید، قطعاً جایگاه اجتماعی بالایی هم نخواهید داشت و همه از شما به عنوان فردی دروغگو یا در اصطلاح خالی بند یاد می کنند. این نکته را به یاد داشته باشید که همیشه، راست گویی و صداقت شما نشانه شجاعتتان می باشد و بالعکس، دروغ ضعف و ترسو بودن شما را نشان می دهد. با همه این تفاسیر، فکر می کنم به خوبی متوجه شده باشید که چرا صداقت در صحبت کردن مهم است و نداشتن آن، چه بلایی بر سرتان می آورد! شاید یکی از بدترین انواع خودکشی هم همین مورد باشد! این طور نیست؟!
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
5 راه برای تقویت احساس ارزشمندی
7گام مهم حفظ ثانیه های طلایی در متقاعدسازی