در این مقاله از خانم فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی می خواهیم مطلبی راجع به افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی برای شما دوستان عزیز ارائه بدهیم در صورت مفید بودن این مطلب ان را به اشتراک بگذارید.
اعتماد به نفس یعنی چه ؟ آیا بدون اعتماد به نفس می توان سخنرانی کرد ؟ آیا راهی برای افزایش اعتماد به نفس وجود دارد؟ آیا اعتماد به نفس یک خصلت ذاتی است یا یاد گرفتنی؟ فواید اعتماد به نفس در سخنرانی چیست؟
حرفه ای بودن و یا این که برای انجام دادن یک کار خیلی اشتیاق دارید مهم نیست. بدون اعتماد به نفس، بهاحتمال بسیار بالا، هرگز به موفقیتهای بزرگ دست نخواهید یافت. اعتماد به نفس یعنی خودتان را باور داشته باشید. اعتماد به نفس مثل یک منجنیق است که شما را به سمت هدفهایتان پرتاب میکند. ممکن است پیاده به سمت هدف بروید و سالهای سال به آن نرسید؛ اما با اعتماد به نفس مسیر بسیار کوتاهتر میشود.
اگر فکر میکنید افراد موفق از همان زمان که به دنیا میآیند همین جورند و شما ذاتاً اعتماد به نفس ندارید سخت در اشتباهید! اعتماد به نفس صد درصد اکتسابی است؛ اما نه مثل مهارتهایی مثل اسکیت سواری یا دوچرخه که یک بار برای همیشه یاد میگیرید. اعتماد به نفس مهارتی است که در هر شرایط مختلفی، در نوسان است؛ مثلاً شما شاید برای سخنرانی در یک جمع 7 نفره کاملاً سرحال باشید و بدون تپق صحبت کنید، اما اگر در یک جمع 80 نفره قرار باشد حرف بزنید، ناگهان دستوپایتان را گم میکنید، عرق از سرو رویتان سرازیر و دستانتان مثل یخ سرد میشود! بنابراین ابتدا لازم است این ذهنیت که اعتماد به نفستان «همینه که هست» را عوض کنید و سپس به گامهای بعدی که در ادامه میگوییم بروید.
وقتی به خودتان احترام بگذارید و اعتماد به نفس خوبی داشته باشید، احساس امنیت و ارزش میکنید. در نتیجه روابط مثبت و مستحکم با دیگران برقرار خواهید کرد. علاوه بر این، افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند بهتر از دیگران میتوانند با استرسها و مسائل زندگی مبارزه کنند یا کنار بیایند. این گروه کمتر احساس ناامیدی، غم، بیارزش بودن و شرمندگی میکنند و به همین دلیل ازنظر روحی در شرایط بهتری به سر میبرند. اختلالات خواب، افسردگی و اضطراب نیز در این افراد کمتر دیده میشود.
اعتماد به نفس تقریباً بر تمام جنبههای زندگی فرد تأثیر میگذارد، به همین دلیل است که روان شناسان به ما میگویند به جای تمرکز بر معایب و نقاط ضعف، خودتان را دوست داشته باشید و به خود احترام بگذارید.
3. سخت نگیرید…
بسیاری از استرسهای ما خیالی و پوچ است. وقتی بنشینید فکر کنید میبینید که اکثر آنها هیچ ضرورتی ندارند. خودتان را مجبور کنید که به هر چیزی بخندید. حتی به اتفاقات منفی؛ مثلاً اگر پایتان به پلهبرقی گیر کرد و به زمین افتادید، به جای اینکه استرس بگیرید که مردم به شما میخندند، خودتان هم بلندبلند بخندید.
1. قوز کردن!!!
این موضوع شاید استثناهایی هم داشته باشد، اما این را بدانید که قوز کردن نشانه کمبود اعتماد به نفس است.
برای اینکه قوز نکنید، خود را در قالب یک عروسک خیمه شببازی تصور کنید و فکر کنید عروسکگردان شما چند نخ به شانههایتان آویزان کرده و دارد شما را به بالا میکشد. یا اینکه در یک تکه کاغذ بنویسید: «قوز نکن» و آن را به بالای لپتاپتان بچسبانید.
2. نگرانی از قضاوت مردم…
معمولاً افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، فکر میکنند مردم در موردشان چه فکرها که نمیکنند! این یک توهم است؛ مثلاً در مترو، زیرچشمی مواظباند که یکوقت فرد مقابل در مورد لباسشان فکر بد نکند یا آرایش موهایش را مسخره نکند. سعی کنید راحت باشید! انگار که هیچکس دوروبرتان نیست. اصلاً برایتان مهم نباشد که کسی در موردتان فکر میکند یا مشغول قضاوت در مورد ظاهر شماست.
اگر شما فرد کم اعتماد به نفسی هستید، نمیتوانید تصور کنید که اعتماد به نفس تا چه اندازه میتواند شما را قدرتمند و سرحال کند. این احساس نه تنها فرصت رسیدن به اهداف عالی بالقوه را به شما میدهد، بلکه برای سلامتیتان هم خوب است. چطور؟
سعی کنید که خاص باشید:
برای اینکه یک هیولا را اهلی کنید، اول باید با او روبرو شوید! احساس خاص بودن کنید. این را به خود تلقین کنید تا رفته رفته ملکه ذهنتان شود. وقتی احساس خاص بودن کنید، احساس شکست برایتان بیمعنا میشود. وقتی به جنگ یک هیولا بروید، ناخودآگاه ترستان میریزد. این هیولا میتواند مصادیق زیادی داشته باشد.
این موضوع شخصی است، بنابراین از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. ممکن است چیزی که به شما اعتماد به نفس میدهد، برای دیگری کار نکند. چطور میتوانید بفهمید چه چیزی به شما اعتماد به نفس میدهد؟ برای این کار میتوانید گشتوگذاری در گذشته خود کنید و ببینید چه چیزی بوده که از آن احساس قدرت میکردهاید؟ مثلاً اگر شما یک بانو هستید، ببینید تا به حال موهایتان را چه رنگی کردهاید که بازخوردهای خوبی به شما داده است. همان رنگ را مجدداً به کار ببرید!
یکی از عوامل نداشتن اعتماد به نفس، این است که افراد سعی میکنند در نقش دیگران فرو بروند. توصیه ما این است: خودتان باشید! وقتی سعی میکنید فردی باشید که نیستید، وجود شما به این کار مقاومت نشان میدهد. شما هیچ کس نیستید. شما خود خودتان هستید. هر چه بیشتر سعی کنید که خودتان باشید، قویتر خواهید شد. با آغوش باز خود را در آغوش بگیرید!
بهتر است به این فکر کنید که چه چیزهایی شما را منحصربهفردتر میکند. آنها را یادداشت کنید و کم کم به عادت تبدیل کنید.
هیچچیزی به اندازه مقایسه خودتان با دیگران، اعتماد به نفستان را نابود نمیکند… به خصوص حالا که با رسانههای اجتماعی مثل اینستاگرام، فرصتی عالی پیش آمده برای مقایسه خودتان با دیگران! تصور کنید شما در حال آماده شدن برای ارائه یک سخنرانی بزرگ هستید. شما شروع میکنید به دیدن بهترین سخنرانان جهان؛ اما از اینکه نمیتوانید مثل آنها باشید، خودخوری میکنید. این اشتباه است. شما به اندازه خودتان خوب هستید. به جای مقایسه، هر روز خود را ارزیابی کنید و یک نکته کوچک به نوع ارائهتان اضافه کنید.
از آنجا که اعتماد به نفس اغلب به تواناییها ارتباط دارد، یکی از بهترین روشها برای ایجاد اعتماد به نفس، کسب مهارتها و یا تجربه جدید است. رشد مهارتها به نوبه خود باعث افزایش اعتماد به نفس شما خواهد شد. برای این کار از خودتان بپرسید: چه چیزی را باید بهخوبی بیاموزم؟ چگونه میتوانم تخصصم را در این حوزه خاص به حد اعلی برسانم؟
این شعار برایتان آشنا نیست؟ بله! شعار کمپانی نایک! اما این را باید در زنگیتان به کار ببرید. از آب میترسید؟ به دل آب بزنید. از سخنرانی میترسید؟ سخنرانی کنید. اجازه ندهید ترسها شما را کنترل کند. این شمایید که باید ترسها را کنترل کنید. همیشه بهترین راه مقابله با ترسها این است: به دل ترسها بروید! به یک قدم فکر کنید که در حال حاضر میتوانید در مسیر درست بردارید. سپس آن را انجام دهید و ببینید چه اتفاقی میافتد. یک چیز باور نکردنی در مورد مغز انسان این است که زمانی که درک کند چیزی کار میکند، این حرکت را ادامه خواهد داد.
یک سری راه کار ها به شما عزیزان ارائه شد امیدوارم که این نکات را مد نظر قرار دهیدو اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. پیشنهاد ما به شما عزیزان خانم فاطمه بهرامی بهترین مدرس فن بیان و سخنرانی می باشد.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.