خوب صحبت کردن یک هنر است . خوشبختانه این هنر نیز مانند هنرهای دیگر قابلِیادگیری است. افراد موفق میدانند که چگونه کاملاً حرفهای صحبت کنند. همانطور که میدانید، ما در قرنی زندگی میکنیم که میزان موفقیتمان رابطۀ مستقیمی با سطح ارتباطاتمان دارد؛ چنانکه هرچه بیشتر ارتباط برقرار کنیم، موفقیت بیشتری در زندگی نصیبمان میشود.
چند سال پیش، من بهصورت خصوصی، ریاضی تدریس میکردم و با افراد زیادی در تعامل بودم. در خلال تدریس، دریافتم که هرچه بیشتر بتوانم بهواسطۀ خوب صحبتکردن با مردم ارتباط برقرار کنم، در کارم موفقتر خواهم بود. روزی داشتم بهصورت تلفنی با مادر یکی از شاگردانم صحبتمیکردم که مادربزرگم (روحش در آرامش باشد) کنارم آمد و به صورتم نگاه کرد تا ببینند که من چگونه صحبت میکنم. پس از پایان مکالمه، به من گفت: «چقدر خوب حرف میزنی، آفرین دخترم.»
تشویق ایشان تلنگری بود تا به نحوۀ صحبت کردنم دقت کنم و متوجه شوم که من خوب صحبت میکنم، اما گاهی اوقات در متقاعدکردن افراد به مشکل برمیخورم و دایرۀ لغات محدودی دارم؛ چنانکه اغلب برای ادای مفهومی که مدنظر دارم، کلمۀ مناسبی را پیدا نمیکنم. در عوض، همکاری داشتم که ایشان هم مانند من تدریس خصوصی انجام میداد، اما بسیار موفقتر از من عمل میکرد، تنها به این دلیل که مهارتهای فن بیان و سخنوری را آموخته و از دایرۀ لغات وسیعتری نسبت به من برخوردار بود.
گاهی اوقات افرادی را میبینیم که علیرغم داشتن مدرک تحصیلی از بهترین دانشگاهها، تنها به این علت که از مهارت خوب صحبت کردن برخوردار نیستند، نمیتوانند ایدهها و نظراتشان را بیان کنند و این، درد بزرگی در جامعۀ پیشرفته است.
تابهحال دقت کردهاید که وقتی در دورهمیها شرکت میکنیم، زمانی که در حالت نشسته قرار داریم، راحتتر صحبت میکنیم؟ اگر بخواهیم در مقابل جمع بایستیم و صحبت کنیم، احساس میکنیم که در صحبتکردن ناتوان هستیم و این مسئله به میزان اعتمادبهنفسمان مرتبط است. ما اغلب فکر میکنیم که سخنرانیکردن استعدادی خاص، مربوط به یک سری از اشخاصخاص است، درصورتیکه این طرز تفکر کاملاً اشتباه است. یکی از راهکارهایی که میتوانیم آن را در راستای بهتر صحبتکردن (فن بیان) به کار ببندیم، تقویت هوش کلامی است. ضعف در هوش کلامی باعث میشود که ما بههنگام سخنرانی یا صحبتکردن، دایرۀ لغات محدودی داشته باشیم و مجبور شویم که از اضافات کلامی یا جاپُرکنها استفاده کنیم.
برای مثال، در نظر بگیرید که من در معرفی خودم بگویم:
«فاطمه بهرامی هستم، اِاِاِ… مدرس فن بیان و اِاِاِ سخنوری.»
در آغاز قرن بیستم، روانشناسان دریافتند که هوش کلامی بالا، تأثیر شگرفی بر موفقیت ما در ارتباطات، کار، زندگی اجتماعی، زندگی شخصی و تحصیل دارد. کسانی که هوش کلامی بالایی دارند، متقاعدکنندههای خوبی هستند و از کلام تأثیرگذاری برخوردارند.
دکتر جانسون اُکانر که در آزمایشگاه مهندسی انسان در آمریکا کار میکرد، مجذوب ارتباط میان واژگان و موفقیت حرفهای شد. او به 100 مرد جوان که در رشتۀ مدیریت صنعتی تحصیل میکردند، یک آزمون لغت داد. پنج سال پس از این آزمون، دکتر اُکانر بررسی کرد تا ببیند که این تجار جوان تا چه حد در کارشان موفق بودهاند. ضریب رابطه حیرتانگیز بود. تمام کسانی که در آزمون واژگان، جزو 25 درصدی بودند که بالاترین نمره را کسب کرده بودند، به کارهای مدیریتی مشغول بودند و از میان کسانی که در آزمون واژگان جزو 25 درصدی بودند که پایینترین نمرهها را گرفته بودند، حتی یک نفر هم مدیر نشده بود!
اگر تابهحال با مشاوران صحبت کرده باشید و کلی انرژی و انگیزه از آنها گرفته باشید یا اگر با نویسندگان ماهر برخورد داشته باشید، قطعاً متوجه شدهاید که آنها از هوش کلامی بالایی برخوردارند. برای تقویت هوش کلامی، باید ماهیچههای کلامی را ورزیده و تقویت کرد. همانطور که یک ورزشکار برای موفقیت در حیطۀ ورزشی خود، باید هر روز تمرین کند تا موفقتر شود، در تقویت هوش کلامی نیز با تمرینکردن، عضلۀ مغز تقویت میشود و دایرۀ لغات شما گسترش مییابد.
از این پس، هر زمانی که تلویزیون تماشا میکنید یا به رادیو گوش میدهید، کلمات جدیدی را که میشنوید یادداشت کنید. حتی زمانی که در جلسات شرکت میکنید، با دقت به صحبتهای سخنران گوش دهید و کلمات جدیدی را که میشنوید یادداشت نمایید. |
انجام این کار، دو حسن شگفتانگیز دارد:
شگفتانۀ 1: دایرۀ لغات شما گسترش مییابد.
شگفتانۀ 2: شما به یک شنوندۀ خوب تبدیل شوید
(که یکی از شروط کاریزماتیک بودن و جذابیت است).
با یادداشتکردن کلمات جدیدی که معنایی خاص و زیبا دارند، پس از گذشت مدتی، کلی کلمۀ جدید خواهید داشت. سعی کنید هر روز این کلمات جدید را در 5 جمله به کار ببرید، زیرا این کار باعث میشود که آنها را فراموش نکنید.
برای گسترش دایرۀ لغاتتان، کتاب بخوانید و کلمات جدید آن را یادداشت کنید و در جملات روزمرۀ خود به کار ببرید. نهتنها کتاب، بلکه مطالعۀ مجله، روزنامه و… نیز برای تقویت هوش کلامی عالی است. |
تفاوت، تفاوت ایجاد میکند. شما با نحوۀ صحبتکردنتان خاص میشوید. برای مثال، اگر در مصاحبههای شغلی، با ادبیات خاصی شروع به صحبت کنید، مصاحبهکننده حساب ویژهای روی شما باز میکند. هرچقدر زیباتر صحبت کنید، جایگاه اجتماعی شما بالاتر میرود.
در دوران کودکی، با خانوادۀ یک پزشک هندی در رفتوآمد بودیم. ایشان دو دختر داشتند که بازیهای جدیدی بلد بودند. برای مثال، یکی از بازیها اینگونه بود که قلم و کاغذ میآوردیم، سپس آنها سه یا چهار کلمۀ بیربط به هم میگفتند و از ما میخواستند که برای این کلمات بیربط، داستان بنویسیم. این کار دو حُسن داشت؛ اول اینکه سرگرم بودیم و سروصدایی نداشتیم که بزرگترها اذیت شوند و دوم اینکه کلی میخندیدیم، زیرا با کلمات بیربط، کلی داستان خندهدار میساختیم. الآن متوجه میشوم که چه بازی خوبی بود، زیرا این بازی به گسترش دایرۀ لغات بسیار کمک میکند. توصیه میکنم که از انجام این بازی با اعضای خانوادهتان غافل نشوید، زیرا به این ترتیب، با یک تیر دو نشان میزنید: هم سرگرم میشوید و برای خانوادهتان وقت میگذارید، هم هوش کلامی خود را تقویت میکنید.
به منظور تقویت هوش کلامی، اتفاقات روزانۀ خود را در دفترچهای یادداشت کنید. |
این کار سه ویژگی خوب دارد:
2-دست به قلمتان خوب میشود
3-پس از گذشت مدتی کلی داستان شخصی خواهید داشت که برای جذابتر شدن سخنرانیتان میتوانید از آنها استفاده کنید.
برای تقویت هوش کلامی فرزندانتان، کتاب داستانهایی تهیه کنید که متن ندارند. سپس از آنها بخواهید که داستان آن تصویر را تعریف کنند. |
من این کار را برای دخترم انجام دادم و نتیجۀ مثبت آن را دیدم.
تاکنون متوجه شدیم که منظور از گسترش دایرۀ لغات، بهکاربردن کلمات و عبارات پیچیده و سنگین نیست، بلکه هدف و منظور ما، استفادۀ بجا از کلمات قابلِفهم، ساده و زیبا برای برخورداری از کلامی تأثیرگذار و برقراری ارتباطی مؤثر و پایدار است.
نویسنده : استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
آموزش فن بیان و سخنرانی در کرمان
چگونه در ارتباطات مان به یک ارتباط مؤثر برسیم ؟
کلام نافذ داشته باشید موفق تر خواهید بود؟
نقش زبان بدن در داشتن یک سخنرانی حرفه ای