اشتباهات رایج در صحبت کردن : نحوه صحبت کردن شما در مقابل دیگران همان موضوع مهمی است که میتواند شخصیت شما را در ذهن سایر افراد صاحب قابل توجهی تحتالشعاع قرار دهد؛ حتی خود شما هم بدون شک همیشه از نوع برخورد و مدل صحبت کردن افراد درباره آنها قضاوت می کنید. اهمیت صحبت کردن به اندازهای زیاد است که از زمانهای گذشته تاکنون بارها و بارها ضرب المثل های مختلفی درباره این موضوع شنیدهایم؛ از جمله اینکه تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد. این ضرب المثل به خوبی بیان می کند که بخش مهمی از شخصیت شما در پس صحبت کردن و فن بیان شما نهفته است.
بنابراین هرگز نباید از این موضوع غافل شوید. اشتباهات بسیار زیادی در نحوه صحبت کردن وجود دارند که همه ما در طول روز بارها و بارها به صورت کاملاً ناخواسته آنها را مرتکب می شویم. به یاد داشته باشید کلام شما میتواند شخصیت شما را در ذهن دیگران بالا ببرد و یا بالعکس تخریب نماید. در این مقاله از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان قصد داریم شما را با اشتباهات رایج در صحبت کردن آشنا کنیم.
متاسفانه باور غلط بسیاری از افراد این است که هر اندازه بیشتر صحبت کنند به همان اندازه آگاهتر و دانا تر به نظر می رسند اما این نظریه کاملاً اشتباه است؛ شما باید به اندازه صحبت کنید در واقع نه آنقدر صحبت کنید که دیگران از پرحرفی های شما خسته شوند و ارج و قرب خود را نزد دیگران پایین بیاورید، از سوی دیگر هم نباید به حدی ساکت باشید که دیگران به اشتباه شما را خجالتی یا مغرور تلقی کند.
افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند معمولاً در مقابل دیگران به اندازه کافی صحبت می کنند؛ یعنی اگر شما سوالی از آنها بپرسید بدون شک تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا با کلمات بسیار مناسب و به بهترین شکل ممکن بدون اینکه بیش از اندازه حرف بزنند پاسخ شما را بدهند. بنابراین این زمان که در حال صحبت کردن هستید حتما به این نکته توجه کنید که به اندازه کافی حرف بزنید.
شاید گاهی اوقات به فکر کنید بیش از حد صحبت کردن شما درباره یک موضوع خاص باعث می شود دیگران فکر کنند شما تا چه اندازه در این موضوع مهارت دارید؛ اما حقیقت این است که وقتی فردی از شما سوالی می پرسد اغلب تمایل دارد تنها جواب همان سوال را دریافت کند نه بیشتر و نه کمتر. اجازه دهید مخاطبتان برای صحبت کردن مشتاق باشد؛ یعنی اگر باز هم از شما سوال های دیگری پرسید، به آنها جواب دهید. در غیر این صورت صرفاً به سوالی که مطرح شده است پاسخ دهید همین و بس.
اغراق کردن یکی از بدترین اشتباهات در زمان صحبت کردن می باشد؛ شما تصور کنید وقتی که درباره موضوعی صحبت می نمایید سعی کنید آن را بیش از چیزی که هست بزرگ و غیر واقعی جلوه دهید. شک نکنید که مخاطب شما متوجه این موضوع خواهد شد و موجب می شود در ذهن خود به این موضوع فکر کنند که شما یا فردی دروغگو هستید و یا اینکه سعی میکنید مسائل را غیر واقعی جلوه دهید. احساس صداقت یکی از مهم ترین نکاتی است که باید در صحبت کردن به آن توجه داشته باشید و هر چیزی را همانطور که هست بیان کنید. اگر درباره خودتان صحبت میکنید واقعیات را بگویید و مطمئن باشید برای اینکه خوب به نظر برسید نیاز نیست بیش از اندازه اغراق نمایید و یا درباره خودتان داستان بافی کنید.
این موضوع باعث می شود فاقد اعتماد به نفس کافی به نظر برسید؛ از سوی دیگر هم اگر در حال صحبت کردن پیرامون مسائل خاصی هستید درباره آنها نیز واقعیت ها را بیان کنید. بزرگنمایی شاید در نگاه اول هیجان انگیز به نظر برسد و مطلبی که در حال بیان شدن است شیرین تر باشد، اما در واقع حقیقت این است نهایتا مخاطب شما تمایل دارد حقایق را آن طور که هست بشنود نه چیزی فراتر از آن. پس بیش از اندازه به مسائل شاخ و برگ ندهید و اغراق نکنید.
چند بار تا به حال برایتان پیش آمده که سوالی را از فردی پرسیده اید و او پاسخ شما را با احتمالات داده است؟ در این مواقع دچار چه احساسی میشوید؟ مطمئنم تنها احساسی که به شما دست می دهد حس سردرگمی می باشد. وقتی درباره موضوعی اظهار نظر می کنید حتماً دقت داشته باشید فقط چیزهایی را بیان کنید که کاملاً به آنها اطمینان دارید و مطمئن هستید که اتفاق می افتند و یا واقعیت دارند. زمانی هم که از شما سوالی درباره مسئله خاصی پرسیده می شود، اگر اطلاعات دارید درباره آن موضوع صحبت کنید ولی اگر اطلاعات کافی ندارید و نمی دانید که باید جواب مخاطب را چگونه بدهید، لطفاً سعی کنید از صحبت کردن بپرهیزید و صادقانه بیان کنید که درباره موضوع مورد پرسش نمی توانید کمکی نمایید.
یکی از بزرگترین اشکالات افراد که خصوصاً در بین ایرانی ها بیش از سایر ملت ها رایج است همین میباشد که سعی دارند درباره هر موضوعی اظهار نظر کنند؛ درحالی که این یکی از بزرگترین اشتباهات در صحبت کردن است حرفهای بیهوده و از سر ناآگاهی نه تنها شما را جذاب نمی کنند، بلکه حتی ممکن است ذهنیت اشتباه برای دیگران ایجاد کنند. بنابراین لطفاً تنها زمانی صحبت کنید که به گفته های خود کاملاً اطمینان دارید.
بسیاری از مواقع شک متوجه میشوید که برخی افراد در صحبتهای خود مدام دنبال دریافت تایید دیگران هستند و این اشتباه رایج در صحبت کردن موجب میشود شما فاقد اعتماد به نفس به نظر برسید؛ زیرا تنها کسی مدام دنبال دریافت تایید از دیگران است که اعتماد به نفس کافی را ندارد و به خودش مطمئن نیست! بنابراین زمانی که در حال صحبت کردن هستید نیازی نیست مدام به دنبال کسب رضایت و یا نظر دیگران درباره موضوعات مورد صحبت باشید؛ نظر خودتان را بیان کنید.
فراموش نکنید شما به تنهایی یک انسان مستقل هستید که می تواند برای خود عقاید خاصی داشته باشد و درباره آنها صحبت کند، بنابراین از اظهار نظر شخصی هراسی نداشته باشید. شما مدام مورد تایید دیگران باشید مهم این است که خودتان نسبت به خود احساس خوبی داشته باشید.
اگر موضوعی که درباره آن صحبت می کنید مربوط به شخص شماست پس بدون شک مهمترین نکته رضایت قلبی خود شما می باشد و اگر هم مسئله مورد بحث درباره مسائل پیرامون و یا هر چیز دیگری باشد بازهم شما میتوانید نظر خودتان را به صورت کاملا مستقل بیان نمایید؛ بدین صورت کاملاً با اعتماد به نفس به نظر خواهید رسید.
این مطلب ادامه دارد…
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
5 راه برای تقویت احساس ارزشمندی
7گام مهم حفظ ثانیه های طلایی در متقاعدسازی