انتخاب موضوع سخنرانی ، یکی از سخت ترین و البته مهم ترین نکات برای ارائه یک سخنرانی جذاب می باشد. احتمالاً خود شما هم بارها شده که قبل از یک صحبت رسمی و یا حتی یک صحبت ساده در جمع درگیر انتخاب موضوع مناسب شده اید و تلاش بسیار زیادی انجام داده اید تا در نهایت یک موضوع خوب پیدا کرده اید. (حتی شاید هم پیدا نکرده اید!) در این مقاله قصد داریم موضوعات فوق العاده ای در حیطه های مختلف به شما پیشنهاد دهیم که قبل هر سخنرانی خود آن ها را مروری کرده و بتوانید به راحتی مبحث صحبت خود را پیدا کنید.
قبل از بیان موضوعات مختلف برای سخنرانی، بهتر است نکاتی را به شما بگوییم که خودتان بتوانید به بهترین شکل ممکن موضوعتان را با توجه به نیاز انتخاب کنید و نتیجه خوبی از آن بگیرید. نکاتی که در ادامه قرار است درباره آن ها صحبت کنیم عبارتند از:
موضوع سخنرانی مطابق تخصص و اطلاعات شما باشد
موضوع مورد علاقه خودتان باشد
موضوع باید با مخاطبان شما همخوانی داشته باشد
به موقعیت برگزاری سخنرانی توجه داشته باشید
از بارش فکری استفاده کنید
استفاده از منابع معتبر
بهترین موضوع برای انتخاب موضوع سخنرانی چیست
این مسئله واقعا مهم است که موضوعی که برای سخنرانی خود انتخاب می کنید با زمینه ای که در آن تخصص دارید مطابقت داشته باشد. یا حداقل در آن رابطه مطالعه و اطلاعات کافی داشته باشید. این به شما کمک می کند که هنگام سخنرانی راحتتر باشید و صحبت های بیشتری را ارائه کنید.
فرض کنید که در هنگام سخنرانی شما شخصی از میان حضار سوالی بپرسد! در این صورت اگر اطلاعات شما کافی نباشد و نتوانید به درستی پاسخ دهید قطعا به دام مخاطب می افتید و ممکن است حاضران اعتمادشان را به شما از دست بدهند. این طبیعی است که آنها دوست نداشته باشند چیزی را از زبان کسی بشنوند که خودش اطلاعات و تخصص کافی ندارد. یکی از مهمترین دلایل اهمیت این موضوع همک این است که دیگر نیازی به حفظ کردن مطالب ندارید. هنگام سخنرانی می توانید از تجربیات و اطلاعات مختلفی که از منابع مختلف کسب کرده اید صحبت کنید و بگویید که شما دقیقا در رابطه با آن موضوع چه ها کرده اید و چه ها دیده اید. با این کار می توانید موثرتر واقع شوید.
ممکن است موضوع مورد علاقه شما تخصصتان نباشد. اما همیشه ما در موضوعاتی مورد علاقمان هستند بهتر عمل می کنیم چراکه از آن لذت می بریم و می توانیم انرژی و زمان بشتری را برایش صرف کنیم. بدیهی است که هرچه بیشتر به موضوع اهمیت بدهیم و برایش زمان صرف کنیم نتیجه بهتری هم خواهیم گرفت. از آن گذشته؛ اگر خودمان در هنگام سخنرانی شور و شوق بیشتری داشته باشیم و با عشق و علاقه راجع به موضوع صحبت کنیم، حس و حالمان به مخاطب هم منتقل می شود و این شوق در آنها هم پدیدار خواهد شد.
اصل این مطلب را بدون معطلی میگویم که باید مخاطب شناس باشید. موضوعی که انتخاب می کنید با اطلاعات، فرهنگ ، رده سنی و سطح تفکر مخاطبانتان همخوانی داشته باشد. این را هم در نظر بگیرید که مخاطبان هم باید به موضوع سخنرانی شما علاقه داشته باشند. برای مثال اگر مخاطبان شما نوجوان باشند، می توانید از موضوعات انگیزشی و ایده پردازی ها استفاده کنید. از موضوعاتی که هیجان داشته باشند و به آنها انرژی بدهد.
سخنرانی شما در چه مکانی انجام می شود؟ در یک سالن بزرگ اجلاس؟ یا در یک کلاس درسی؟ و یا در سکوی شرکت یا پایگاه؟
قطعاً مکان برای تعیین موضوع سخنرانی تاثیر بسزایی خواهد داشت و حتما باید آن را در نظر داشته باشید. مکان سخنرانی به شناخت مخاطبان هم کمک می کند. اگر مکان سخنرانی یک مسجد باشد طبیعی است که مخاطبان برای شنیدن یک موضوع از منظر دین علاقمندند.
جدا از موقعیت مکانی، موقعیت زمانی را هم در نظر بگیرید. زمان از این منظر که چقدر می توانید برای سخنرانی خود صرف کنید. اگر زمان سخنرانی کوتاه باشد نمیتوانید موضوعی پیچیده را انتخاب کنید که مطالب آن زیاد باشد و نتوان در زمان تعیین شده تمام مطالب موجود را ارائه داد. موضوع شما در حالی به اتمام می رسد که ذهن مخاطب هنوز پر از سوال و ابهام است.
و موقیت زمانی را از منظر دیگری هم بخاطر داشته باشید که حالا و درماه و سالی که قرار دارید چه موضوعاتی مهم و به اصطلاح ترند روز هستند. مردم به موضوعاتی که سر زبان ها افتاده و مهم تلقی می شود احساس نیاز می کنند و برایشان جالب خواهد بود. موضوعی که انتخاب می کنید پیش پا افتاده و قدیمی تلقی نشود.
به اصولی که پیش تر گفته شد توجه داشته باشید و شروع به بارش فکری کنید. کاغذ و قلم را بردارید و هر موضوعی که به فکرتان می رسد را بنویسید. هر چیزی را آزادانه بنویسید و وسواسی نداشته باشید. بارش فکری کمک می کند که از ایده ها و خلاقیت های ذهنی خود استفاده کنید. در اخر هر کدام را تحلیل و بررسی کنید و مناسب ترین آنها را انتخاب کنید. مطمئناً در روش بارش فکری چیزهایی می نویسید که در حالت عادی امکان اینکه به ذهنتان برسد کمتر خواهد بود.
منابع معتبری مثل کتاب ها، دانشنامه ها و مجلات را بررسی کنید. برای مقایسه و انتخاب نهایی موضوعتان حتما این کار را انجام دهید. مخاطبان شما ممکن است از همین منابع موضوعاتی را خوانده باشند و آن ها را بدانند. شما هم به عنوان یک سخنران باید از انها اگاهی کافی داشته باشید. و به طور کلی منبع اطلاعات شما نقش مهمی را ایفا می کند.
ترس، آرزو و مشکل! این سه مورد را همواره به خاطر بسپارید که بهترین موضوعات برای انتخاب موضوع سخنرانی، کتاب یا مقاله و هر چیزی از این قبیل هستند.
ترس ها و مشکلات مردم را در نظر بگیرید چرا که آنها حاضرند برای رفع این دو هزینه پرداخت کنند و این طبیعی است که خواهان رفع آنها باشند چون انها چالش ها و معضلات زندگیشان است. قطعا همه ما همینطور هستیم. تکلیف آرزوها هم روشن است که برای همه هیجان انگیز ، انگیزه بخش و دوست داشتنی خواهد بود.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
5 راه برای تقویت احساس ارزشمندی
افکار منفی را چگونه از خود دور کنیم
مثبتاندیشی و جستوجوی فرصتها