یکی از مهم ترین مهارت هایی که می بایست از سنین پایین به کودکان آموخته شود، مهارت فن بیان است. کودکان از طریق این مهارت با کیفیت بیشتری با دیگران ارتباط برقرار می کنند و به برقراری تعامل می پردازند. یادگیری و تقویت این مهارت ارتباط مستقیم با هوش کلامی دارد، بنابراین در ابتدا باید میزان این هوش را در کودک ارزیابی کرده و بر اساس سطحی که در آن قرار دارد برای او تمرینات و راه کارهای لازم را در نظر بگیریم. در واقع هوش کلامی به معنای تسلط بر کلمات و نحوه استفاده از آن ها می باشد که از طریق افزایش مطالعه، انجام بازی های مختلف و تشویق کودک به صحبت کردن قابل تقویت می باشد. در این مقاله سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان به بررسی روش های تقویت فن بیان در کودکان خواهیم پرداخت.
کودک از طریق این مهارت می تواند به راحتی با کودکان دیگر و حتی بزرگسالان ارتباط برقرار کند، نیازهای خود را مطرح کند و زمینه های لازم را برای پیشرفت، ارتقای شغلی و اجتماعی در خود به وجود آورد. این کودکان هستند که خالق آینده جامعه خواهند بود، پس باید به مهارت های مورد نیاز آن ها توجه لازم را داشته باشیم.
کلمات نامناسب را به آن ها نشان دهیم و برای آن ها معادل سازی کنیم و از کودک خود بخواهیم تا از این کلمات جایگزین استفاده کنند، برای این کار از بازی های مختلفی مثل جمله سازی با کارت، تکمیل جای خالی در جمله، انشا و داستان نویسی استفاده کنیم.
برای این که بتوانیم به خوبی در جمع سخن بگوییم و اظهار نظر کنیم، ابتدا باید به ترس خود غلبه کرده و خجالت و کمرویی خود را کنترل کنیم. برای دسترسی به این هدف، 4 راه کار را معرفی خواهیم کرد:
مطالعه بیشتر : تاثیر تنفس صحیح در صحبت کردن
کسانی که دایره واژگان ضعیفی دارند در صحبت کردن و جمله سازی توانایی کمتری دارند، بنابراین سعی کنیم اهمیت و مفهوم کلمات را برای کودک خود تشریح کنیم و از آن ها بخواهیم که به حرف زدن دیگران بیشتر توجه کنند. کودکان علاقه خاصی به فیلم و تصاویر دارند، پس بهتر است از طریق روش ها و بازی های تصویری، کلمات جدید و ارزشمند را به آن ها بیاموزیم.
کودک علاوه بر استفاده از کلمات مناسب در گفتار، می بایست حرکات و رفتار مناسبی داشته و با اصول ابتدایی زبان بدن آشنا باشد، مثلا به او آموزش دهیم به هنگام سخن گفتن، حرکات اضافی نداشته باشد و با طرف مقابل تماس چشمی برقرار کند، لحن مناسب داشته باشد و بتواند از حرکات مناسب دست و بدن استفاده کند، سعی کنیم در این زمینه الگوی مناسبی برای فرزند خود باشیم.
برخی از مهم ترین راه کارهای بهبود فن بیان در کودکان از این قرار است
تمرینات متناسب با سن و روحیه فرزند خود را انتخاب یا طراحی کرده و با او اجرا کنیم. تمرین باز و بسته کردن کامل دهان، تمرینات آوایی و تکرار عبارات و آواهایی همچون اِااااا، آاااااا، اییییییی و اوووو تمرین شمع یا خودکار و تمرینات تنفس دیافراگمی از جمله مهم ترین تمریناتی هستند که می بایست برای کودک خود در نظر بگیریم.
صفحه اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
کودکان به دقت حرکات ما را زیر نظر دارند و در واقع ما آینه تمام نمای کودک خود هستیم، پس اگر می خواهیم فرزندمان خوب صحبت کرده و رفتار معقولی داشته باشد، باید خودمان این موارد را در رفتار و گفتار خود رعایت کنیم.
هرگز برای آموزش یا انتقاد، به آن ها سرکوفت نزنیم و از لحن و گفتار بسیار تند استفاده نکنیم، بلکه سعی کنیم به جای این که او را بترسانیم، آگاهش کنیم.
هرگز کودک را در جمع تحقیر نکنیم و او را مورد تمسخر قرار ندهیم. این کار به شدت اعتماد به نفس کودک را تحت تاثیر قرار داده و باعث خواهد شد که هرگز جرات سخن گفتن در میان جمع را نداشته باشد، پس تا می توانیم کودک خود را در جمع دیگران مورد تشویق قرار دهیم.
به گونه ای از او سوال بپرسیم که مجبور شود پاسخ کامل و جامعی به ما بدهد و به پاسخ آره یا نه بسنده نکند، برای مثال به جای این که از او بپرسیم امروز در مدرسه بهت خوش گذشت؟ از او بپرسیم، امروز در مدرسه چه کارهایی انجام دادی؟
هر شخصی برای این که بتواند خوب حرف بزند در درجه اول باید خوب گوش کند. این مهارت را به کودک خود آموزش دهیم و از او بخواهیم وقتی کسی با او صحبت می کند، مشتاقانه گوش کند و با حرکات سر و صورت این اشتیاق را به طرف مقابل انتقال دهد.
اینجا منتظر پیشنهادات و نظراتتان هستیم
ترفندهای ترغیب افراد به شنیدن صحبت هایمان