سوالی که در کلاس فن بیان و سخنرانی، زیاد با آن مواجه می شوم این است. که: استاد به ما کلماتی بگوئید که ما بتوانیم با استفاده از آن ها زیبا صحبت کنیم. ! باید این نکته را بگویم که صرفاً استفاده از کلمات زیبا برای تاثیرگذاری کافی نیست. بلکه بخش مهمی از تاثیرگذاری شما به احساسی که در افراد ایجاد می کنید مربوط است.
در حقیقت در تعریف فن بیان می گوئیم: فن بیان یعنی خوب صحبت کردن. بخش مهمی از خوب صحبت کردن هم مربوط می شود به استفاده از کلمات مناسب و اصولی آن هم در زمانی که درحال گفتگو هستیم.
یکی از مهم ترین تمرینات برای این که بتوانیم از کلمات مناسب در صحبت کردن استفاده کنیم. پیدا کردن کلمات مترادف واژگان است. این که بتوانیم به جای هر کلمه ای، کلمات دیگری که همان مفهوم رو منتقل می کنند به کار ببریم.
بخشنده: دست و دل باز، مهربان، خیر خواه، رئوف، آزاد منش، واهب، خوش قلب
وحشتناک: هولناک، ترسناک، بیمناک، سهمناک، رعب آور
شما می توانید بی نهایت کلمه دیگر را انتخاب و برای آنها مترادف سازی کنید. تا سطح بیان و هم چنین دانش تان در گسترش لغات نیز بهبود پیدا کند.
کلمات مناسب ، افراد و موقعیت مناسب
این که من کجا و در چه موقعیت هایی از چه کلماتی استفاده کنم مساله فوق العاده مهمی است.
بسیار پیش آمده که کلمات «تصفیه» و «تسویه» را افراد به جای هم به کار بردهاند. در حالی که این ۲ واژه تفاوت محتوایی با یکدیگر دارند.
تصفیه: پالایش/ معمولاً برای آب به کار میرود.
تسویه: تراز و موازنه/ همیشه برای محاسبه به کار میرود. پس معانی را هم باید بدانیم.
برای پیشگیری از برهم خوردن رشتهی افکارتان در هنگام صحبت کردن و شروع صحبت، دربارهی آنچه میخواهید بیان کنید، فکر کنید. مثل نوشتن یک نامه. از قبل فکر کردن، به شما برای چگونگی بیان آن، زمان میدهد. مثلا ً با خود بگوئید من فردا برای شروع صحبتم در جلسه، یا در سخنرانی از چه کلماتی استفاده کنم تا کلامم اثربخشی بیشتری داشته باشد.
همیشه سعی کنید مثبت و پرانرژی صحبت کنید. به اصطلاح “زبان خوش” و به کار گرفتن عبارات و جملات مثبت باعث میشود. تا صحبت ادامه پیدا کند و از سوءتفاهمهای احتمالی جلوگیری شود. کلمات منفی مانند: نمیتوانید، نباید و… بار بهشدت منفی دارند. سعی کنید تا مسئله شخص را حل کنید و چیزی نگویید که مخاطبتان حس منفی از شما بگیرد.
پیشنهادم به شما این است که دفترچه ای تهیه کنید. و هربار که با واژه جدید و مناسبی مواجه می شوید آن را در این دفترچه یادداشت کنید. مثلا در هنگام صحبت کردن یک سخنران، مجری و … به یکسری عبارات می رسید که برایتان جذاب است و تمایل دارید از آن ها استفاده کنید. البته نکته مهم این است که بعد از یادداشت این کلمات سعی کنیم که آن ها را در جملات روزمره مان استفاده کنیم تا وارد دایره واژگان مان شوند .
طبق بررسی زبانشناسان، دامنه واژگان و اصطلاحات به طور میانگین در افراد تحصیل کرده چیزی در حدود ۲۵٫۰۰۰ واژه و افراد معمولی تر حداقل ۱۲٫۰۰۰ واژه را در ذهنشان دارند.
به نظر شما از چند تا از این کلمات در طول روز استفاده می کنیم؟ طبق بررسی های انجام شده بین ۱۵۰ الی ۴۰۰ تا. پس سوال این است که بقیه کلمات کجا هستند؟ آن ها در حافظه ما وجود دارند و چون استفاده نمی کنیم .دایره واژگانمان محدود است. ولی بایداین لغات را به دایره واژگانمان وارد کنیم.
حتماً می پرسید خب چطور؟ پس حواستان را تمام و کمال به این قسمت بدهید. شما فقط به یک چیز نیاز دارید، آن هم دفتر چه صبحگاهی است.
هر روز صبح به محض بلند شدن هر کلمه ای که به ذهنمان می رسد. در دفترچه صبحگاهی اضافه می کنیم. این تمرین به ما کمک می کند که کلماتی که در ذهن داریم ولی به علت عدم استفاده در دایره واژگان روزمره مان نیست را وارد دایره واژگانمان کنیم.
سین برنامه و مدیریت زمان توسط مجری