سؤالی که در اینجا مطرح می شود این است که اعتماد به نفس چیست؟ چرا اعتماد به نفس نداریم ؟
انجام دادن هر کاری در هر شرایطی بدون اینکه به این موضوع توجه داشته باشید که چقدر به نظر شما یا دیگران انجام آن کار در آن شرایط سخت است.
مثلاً سخنرانی در جلوی جمع
انجام این کار بدون در نظر گرفتن حس درونی تان باشد یعنی اگر حس تان خوب یا بد باشد آن کار را انجام می دهید. اگر چه داشتن حس خوب یک امتیاز عالی برایتان محسوب می شود اما یکی دیگر از معانی اعتماد به نفس این است که بتوانید از حس لحظه ای حالتان عبور کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
اگر تا به حال دقت کرده باشید وقتی یک کاری که دیگران از انجام آن شدت می ترسند یا نگرانند ولی شما آنرا به خوبی انجام می دهید
الف- خودتان را باور می کنید و می دانید مسائلی را که در پیش رو دارید از آنها عبور می کنید و دست به کارهایی می زنید که دیگران از انجام آن کار وحشت دارند و ناتوانند.
ب-کار شما باعث می شود که بعضی از افرادی که از انجام دادن آن کار وحشت دارند دل به دریا بزنند و انگیزه لازم را پیدا کنند و آنها نیز این کار را انجام بدهند.
ج-یاد می گیرید برای انجام یک کار سخت آن را به چند بخش کوچک تقسیم کنید و آن وقت دست به کار می شوید و عاقلانه پیش می روید و موفق می شوید.
ما می توانیم اعتماد به نفس را از یک مسیر به دست بیاوریم در جاهای دیگر استفاده کنیم مثلاً با یادگیری فن بیان و سخنوری چون می توانید به یک کلام تأثیرگزار برسید پس اعتماد به نفس تان نیز افزایش پیدا می کند در نتیجه به راحتی از حق خود دفاع می کنید، اثر گذار صحبت می کنید.
چیزی که دیگران را به اشتباه می اندازد این است که اعتماد به نفس یعنی نترسیدن.
در صورتی که ترس جزو لاینفک زندگی ماست خداوند ترس ا در وجود ما گذاشت که مدیریت بحران کند یعنی کارش محافظت از ما در برابر خطرات است اما ترس پایش را فراتر گذاشته است و در نتیجه وارد تمام مراحل زندگی مان شده است و به همین دلیل ترس از سخنرانی جلوی جمع حتی از ترس از مرگ نیز بیشتر است. پس در اینجا به یک معنای دیگری از اعتماد به نفس می رسیم و آن این است که با اینکه می ترسید انجامش دهید و با همین ترس زندگی کنید.
توجه………………………………………………………………………………………………………………………………………..توجه
از تغییر کردن نترسید، تغییر را برای خودتان ساده بگیرید و از آن برای خود غول نسازید و بدانید بک شبه نمی توانید به اعتماد به نفس برسید.
با قدم های کوچک اما مداوم است که موفق می شوید نه جهش های غول آسای یک شبه پس:
تمرین
تمرین
تمرین
حتما متوجه شدید که اعتماد به نفس اصیل از دو بخش مهارت و خودباوری تشکیل شده است
الف- آموزش
ب- تمرین…تمرین…تمرین
در بحث فن بیان و سخنوری 10% آموزش و 90%تمرین کارایی دارد. با افزایش خود باوری به عزت نفس می رسیم و از آنجایی که رابطه مسقیمی بین اعتماد به نفس بالا و عزت نفس بالاست یعنی هرچه قدر عزت نفس افزایش یابد به همان میزان اعتماد به نفس نیز افزایش می یابد.
1-اینکه از خود انتقادهای سازنده ای داشته باشید نه اتقادهای مخرب
2-خودتان را با دیگران مقایسه نکنید بلکه باید خودتان را با خودتان مقایسه کنید چگونه؟
اینکه ببینید نسبت به چند روز پیشتان چقدر تغییر کرده اید؟ یا چقدر نسبت به گذشته تان پیشرفت کرده اید؟ البته مقایسه خود با دیگران فقط باید در این حد باشد که بتواند از آن برای رشد خود استفاده کنید.یعنی تلاش تان و مهارت تان را بیشتر کنید تا بتوانید پیشرفت قابل توجهی داشته باشید نه اینکه حسرت بخورید و روز به روز ناتوان تر شوید
3-حامی خود باشید و خود را سرزنش نکنید نگویید چرا مثل فلان شخص نیستم و بدانید هر شخصی که متخصص کاری است این بدان معناست که عمری در راستای اهدافش تلاش کرده و آموزش دیده و تمرین کرده است پس باید این ذهنیت سرزنشگر را کنار بگذارید و غر نزنید.
تمرین و تلاش و یادگیری و آموزش را فراموش نکنید .
یادگیری فن بیان به شدت در تمام موفقیت های شما نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
نویسنده : استاد فاطمه بهرامی
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی
نقش مسیر عصبی در یادگیری فن بیان
چگونه نقاط ضعف خود را پیدا کنیم ؟
فن بیان و راهکارهای جذابیت کلامی