یکی از مواردی که به تکرار از مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان در دوره های آموزشی فن بیان و مهارتهای ارتباطی پرسیده می شود این است که : نحوه آغاز گفتگو در مکان های جدید چگونه است؟در حقیقت پاسخ به این سؤال که چگونه وقتی حرفی برای گفتن ندارید، مکالمه را آغاز کنید . یکی از راحتترین راهها برای سر صحبت را باز کردن ، پرسیدن سئوال است .
باید سئوالات باز بپرسیم نه بسته…یعنی سئوالاتی که نیاز به توضیح و صحبت بیشتری از طرف مقابل دارد. به جای ( آیا ، چه کسی ، کجا ، کدام ) :
اولین گام سعی کنید در فردی که می خواهید سر صحبت را با او باز کنید نکته ای جالب پیدا کنید. و از آن ویژگی صادقانه تعریف کنید. مثلاً شما عالی صحبت می کنید ..آشپزی شما فوق العاده است. در دومین گام توجه به چیزی که طرف مقابل حمل می کند . مثلاً کتاب ، وسیله ورزشی و …به عنوان مثال فرض کنیم که شخص مقابل کتاب زبان حمل می کند..شما می تونید آموزشگاهی برای یادگیری زبان به من معرفی کنید؟ در سومین گام برای سر صحبت را باز کردن :اظهار نظر یا پرسیدن سوال بر مبنای موقعیتی که قرار داریم مثلاً در سمیناری حضور دارید می توانید با صحبت پیرامون موضوع سمینار گفتگو را آغاز کنید.
خب ممکن است بگوئید که من سئوال تشریفاتی پرسیدم بعد از آن چه بگویم ؟ برای افراد کم حرف این سئوال مطرح است . به نظر می رسد که موضوعاتی که می توان راجع به آن صحبت کرد ظرف یک دقیقه به پایان می رسد!! نکته مهم این است که هرگز نباید به آنچه که در ادامه می خواهید بگوئید فکر کنید بلکه باید با دقت گوش کنید. لغات اصلی را بیابید.
پرسیدن سئوالات محدود برای روشن شدن حقایق و سئوالات نامحدود برای ترغیب گوینده که توضیحات بیشتری بدهد.
حالت خود را باید از منفعل به فعال تغییر دهیم. در حقیقت بیشتر افراد خجول صبر می کنند که افراد سراغشان بیایند و صحبت را آغاز کنند. پس ما باید آگاهانه حالت خود را از منفعل به فعال تغییر دهیم و گفتگو را آغاز کنیم . نخستین کسی باشید که سلام می کنید و خودتان را معرفی می کنید. یک امتیاز دیگر سر صحبت را باز کردن توسط شما این است که جهت گفتگو را در دست می گیرید و این حس را می دهید که مطمئن، صمیمی هستید.
حتماٌ برای موقعیت های مختلف که قرار است با افراد جدید ارتباط برقرار کنید و صحبت را شروع کنید برنامه داشته باشید. یک سوالی که ممکن است از شما پرسیده شود این است: « شغل شما چیه؟» . در جواب این سئوال اگر دوست دارید ارتباطتان شکل بگیرد ، طوری پاسخ دهید که جوابتان سوالهای بیشتری در ذهن طرف مقابل ایجاد کند. مثلا به جای آن که بگوئید من معلم هستم، بگویید: «من کاری انجام می دهم که واقعاً به آن علاقه مند هستم، چون به افراد کمک می کنم که رشد کنند و…» در حقیقت در مخاطب کنجکاوی ایجاد کنید .تا سئوالات بیشتری هم بپرسد.
شاید برای شما هم پیش آمده که در شرایطی قرار گرفتید که نمی دانستید چطور گفتگو را شروع کنید؟
شاید آقایی هستید و در سمیناری می خواستید با خانمی ارتباطی جهت همکاری برقرار کنید؟ یا خانمی هستید که با دوستان جدید تان بیرون رفتید اما نمی دانستید چطور گفتگو را در جمع هایی که آقا هم حضور داشته شروع کنید؟
در خیابان هنرپیشه مورد علاقه تان را می بینید، اما نمیدانید بروید جلو چطور سر صحبت را باز کنید؟
شاید اولین راه حلی که به ذهن میرسد، سلام دادن است، سلام، حالتون چطوره؟… و بعد با یک تشکر ساده، مکالمه تمام می شود… اما شما شاید میخواهید پیشنهاد کاری بدهید اما چطور شروع کنید؟ شاید میخواهید بیشتر طرف مقابلتان را بشناسید ولی هیچ کلمه ی مناسبی برای ادامه مکالمه پیدا نمی کنید.