سؤالی که ممکن است پیش بیاید این است که فن بیان یعنی چه؟
خود کلمه فن یعنی مهارت
فن بیان یعنی مهارت خوب صحبت کردن، خوب صحبت کردن یعنی بتوانیم با کلام مان تأثیرگزار باشیم و بتوانیم با انتقال حال خوب به دیگران اثر گزار باشیم.
شرط اینکه بتوانیم یک کلام تأثیرگزار داشته باشیم این است که شخصیت خود ما نیز جذاب باشد چون من انسانها یاد گرفتیم که همه را از فیلتر خوشم آمد یا خوشم نیامد رد کنیم اگر من از کسی خوشم بیاید با او صحبت می کنم و به حرف هایش گوش می دهم و اگر خوشم نیامد …….
پس متوجه شدید که ما همه را از این فیلتر رد می کنیم. هر کسی دارای یک حس مطلوب است و اگر ما بتوانیم پی به این حس مطلوب مخاطب یا مخاطبین مان ببریم آن وقت ما با سربلندی از این فیلتر عبور می کنیم.
موضوعی که اهمیت دارد این است که مردم فقط در 90 ثانیه ما را از این فیلتر رد می کنند و ما را مورد قضاوت قرار می دهند که آیا به صحبت های من گوش دهند یا خیر؟
آیا کلام من می تواند برایشان ارزشمند باشند یا خیر؟
بنابراین ما باید کاری کنیم که در 90 ثانیه به این قضاوت برسند که از ما خوششان بیاید و به ما توجه کنند. حتما تا حالا متوجه شدید که برای اینکه یک کلام تأثیرگزار داشته باشید پس نقش مهارت های غیر کلامی که در مقاله اول توضیح داده ام را نباید نادیده گرفت.
جمله ای که همیشه در سر کلاس هایم به هنر جویانم می گویم این است مراقب اولین ها باشید.
اولین برخورد
اولین حسی که به مخاطب منتقل می شود
اولین حسی که ما از دیگران دریافت می کنیم.
و این همان فیلتری است که در ابتدا این مقاله در موردش توضیح دادم
پس برای داشتن یک ارتباط مؤثر و به تبع آن برای داشتن یک کلام تأثیرگزار به سه اصل زیر توجه کنید:
اصل اول: چگونه رفتار می کنید؟ یا اینکه چطوری به نظر می رسید ؟
اصل دوم: اینکه مردم با صحبت کردن با ما چه احساسی خواهند داشت؟
اصل سوم: چگونه صحبت می کنیم و چه قدر این مطالبی رو که می گوییم جلب توجه می کند.
بنابراین برای اینکه به یک ارتباط پایدار و مؤثر برسیم باید به این موضوع توجه کنیم که در اولین برخورد باید جذاب و کاریزما به نظر بیاییم.
چون اگر دقت کرده باشید موفقیت یا عدم موفقیت ما در کارهایمان و در زندگی مان به ارتباطاتمان با دیگران بستگی دارد و ما در قرنی زندگی می کنیم که یکی از سواد های مهمی که باید داشته باشیم سواد ارتباطی است چون دنیا دنیای ارتباطات است و اصلی ترین روش برای ارتباط صحبت کردن است پس یکی از مهم ترین آیتم هایی که باید بیاموزیم فن بیان است .
برای اینکه فن بیان خوبی داشته باشیم باید کارهای زیرا انجام دهیم:
وقتی سرعت گفتارتان تنظیم شده باشد یعنی نه تند تند صحبت کنید و نه خیلی آرام.
نشان دهنده این است که شما از فن بیان خوبی برخوردار هستید.
طبق تحقیق آلبرت محرابیان داشتن لحن 38% در انتقال پیام نقش دارد برای اینکه از لحن درستی برخوردار باشیم یک جمله را انتخاب کنید و به حالات متفاوت آنرا بیان کنید مثلاً به حالت ناراحتی، شادی، خوشحالی، با علاقه، بی علاقه و ….
سپس از یک نفز بخواهید این صدای ضبط شده شما را تحلیل کند اگر تحلیلش درست بود یعنی شما از لحن مناسبی برخوردار هستید اگر درست تشخیص نداد یعنی بیشتر باید بر روی لحن تان کار کنید و تمرین کنید.
یکی از کارهایی که برای تقویت هوش کلامی می توانید انجام دهید این است که زمانی که کتاب ، مجله، روزنامه….. می خوانید وقتی با یک کلمه جدیدی مواجه می شوید آنرا در دفتری یادداشت کنید و آن کلمه را در 5 جمله متفاوت بیان کنید تا در ذهن شما باقی بماند بعد به مرور زمان می بینید که چقدر کلمه جدید آموخته اید در نتیجه هوش کلامی تان افزایش می یابد.
کلام آخر اینکه یادگیری فن بیان و سخنوری را یکی از اولویت های خود بدانید تا بتوانید به موفقیت های مهم در زندگی دست پیدا کنید.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی