احتمالاً شما هم بارها و بارها افرادی را دیده اید که با شیرین زبانی و فن بیان قدرتمند خود معمولاً در جمع های مختلف می درخشند و فردی محبوب و قدرتمند به حساب می آیند؛ می توان گفت یکی از مهم ترین مهارت هایی که این دسته از افراد دارند، مهارت شوخ طبعی است، مهارتی که اگر صحیح و به جا از آن استفاده شود، حتماً می تواند اتفاقات فوق العاده خوبی را برای هر فردی رقم بزند. ما در این مقاله از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان قصد داریم درباره این موضوع بیشتر صحبت کنیم و بگوییم شوخ طبعی چیست و باید چگونه شوخ طبع باشیم ؟
شوخ طبعی یکی از تاثیرگذارترین قالب هایی است که به دلیل جاذبه ای که دارد با بیشتر روان ها سازگار است و برای همین است که مخاطبان بیشتری را به خود اختصاص می دهد. همچنین خنده ابزاری است که آثار درام را از طنز متمایز می کند بنابراین انبساط روحی در مخاطب اشکار می شود و با این طریق که احساسات و عواطف را در دست می گیریم میتوان پیام خود را به طور غیر مسقیم به مخاطب بقبولانیم.
درواقع خود مفهوم شوخ طبعی ، گیج کننده است. هر شخصی بصورت شهودی شوخي را درک ميکند و لغت نامه ها آن را به سادگی بعنوان « ویژگی سرگرم کننده » تعریف ميکنند ، ولی دشوار است که شوخي را طوری تعریف کنیم که تمام جنبه هایش دربرگرفته شود. منظور از شوخ طبعی این است که وقتی یک چیزی می گوییم، صدای خنده بیاید. یا حداقل یک لبخند کوچک روی لب ها بنشیند.
به برطرف شدن ترس کمک می کند. وقتی در حال صحبت کردن با شخص جدیدی هستیم، شوخ طبعی به مدیریت استرس ما کمک می کند. چون هنگام خندیدن، میزان تنش و استرس کم می شود. برخورد اول، باعث می شود برای طرف مقابل ترسناک به نظر نرسیم! خاص و حرفه ای به نظر می رسیم. چون انگار به همه چیز تسلط داریم. شوخ طبعی باعث علاقه مند شدن مخاطب به ما می شود. وقتی شوخ طبع باشیم، محبوب قلب آدم ها و جذاب می شویم. وقتی آدم ها می خندند، حالشان خوب است. آدم ها کسی را که حالشان را خوب می کند، دوست دارند. بنابراین آدم ها دوست دارند وقت بیشتری را با فرد شوخ طبع بگذرانند.
مخاطب از ما خسته نمی شود. وقتی می خواهیم چیزی را به او یاد بدهیم، با خندیدن، مغزش انرژی می گیرد و ادامه می دهد. شوخ طبعی، زنگ تفریح مغز انسان هاست. با مخاطب ارتباط احساسی برقرار می کنیم. طبیعی است که وقتی ما با کسی بخندیم، با او راحت تریم. اینطور می شود که می گوییم: فلانی خییییلی با حاله! هنگامی که جو سنگین شده، تنش را کاهش می دهد. مثلاً وقتی در یک تیم کاری، دلخوری پیش آمده، با شوخ طبعی می توانیم یخ گروه را بشکنیم. پس شوخ طبعی به ما کمک می کند رهبر خوبی باشیم.
خندیدن به کاهش درد افراد کمک می کند.
هنگام ملاقات با یک بیمار، شوخ طبعی مان درد او را کاهش می دهد.
بعد از عمل جراحی، پزشک با بیمارش شوخی می کند که بیمار، روحیه اش بهتر شود.
شوخ طبعی به تسلط بالایی روی صحبت ها نیاز دارد پس نشان دهنده هوش کلامی بسیار بالا است. شوخ طبعی و بذله گویی یک ویژگی روانی است. بنابراین نمی توانیم بگوییم هر شخصی که شوخ طبع و بذله گو است الزاماً مشکلی دارد و برای پنهان کردن غم ها و مشکلاتش این گونه رفتار می کند. گاهی هم هستند افرادی که در زندگی شخصی و بیرونی خود زیاد موفق به نظر نمی رسند. ولی شادمان بودنشان ناشی از خلق ویژه و دنیای درون آنهاست. وقتی با این افراد بیشتر معاشرت داشته باشیم متوجه می شویم این آدم ها زیاد هم زندگی را سخت نمی گیرند.
برداشت های ذهنی این افراد نسبت به پدیده ها با خیلی از ما متفاوت است و زیاد حساسیت به خرج نمی دهند.
این افراد برداشت های منفی ندارند. یعنی نقاط منفی کمتر به چشمشان می آید و زودرنج نیستند.
چنین افرادی وقتی با ناکامی و شکستی در زندگی شان مواجه می شوند، دنیا برایشان به آخر نمی رسد.
پیش از بیان هر تکنیک و تمرینی برای شوخ طبعی، بهتر است چند نکته فوق العاده مهم را بدانید تا هرگز در شوخی های خود دچار اشتباه نشوید و سوءتفاهم هایی را رقم نزنید؛ به همین دلیل در این بخش ابتدا به این نکات مهم اشاره خواهیم کرد و سپس تمرینات شوخ طبعی را بیان می کنیم. این نکات مهم عبارتند از:
بسیاری از افراد وقتی نام شوخ طبعی را می شوند زمین و زمان را به هم می دوزند و تلاش می کنند افراد را از این کار منع کنند! اگر شما نیز جز این دسته افراد هستید اکیداً توصیه می کنم این تفکر غلط را از دهنتان حذف کنید، در غیر این صوت به احتمال بسیار زیاد شما فرد محبوبی در جمع نزدیکان خود نخواهید بود! برخی دیگر از افراد نیز هستند که دقیقاً همین فکر را می کنند که شوخ طبعی همان لودگی است؛ اما با این تفاوت که سعی می کنند با لودگی دیگران را بخندانند و با آن ها شوخی کنند! در صورتی که به هیچ وجه این طور نیست و این کار آداب مخصوص به خود را دارد که در ادامه نیز با آن ها آشنا خواهید شد.
پس به عنوان نکته مهم ابتدایی این را در نظر داشته باشید که شوخ طبعی را از لودگی جدا کنید.
اگر شما مخاطبین خود را به خوبی نشناسید و با علایق و ویژگی های آن ها به درستی آشنا نباشید، قطعاً نمی توانید نتیجه خوبی از شوخی های خود بگیرید؛ به طور مثال نمی توان با یک پیرمرد 90 ساله درباره نحوه استفاده از اینستاگرام شوخی کرد! یا افراد کم سن و سال هرگز اتفاقات زمان گذشته را درک نمی کنند که بخواهند به آن ها بخندند! همچنین توجه داشته باشید که مخاطبین شما چه سن و سالی دارند؟ چه جنسیتی دارند؟ فرهنگ و قومیتشان چیست؟ چه ویژگی های مشترکی دارند؟ اهل کجا هستند؟ و… معمولاً بسیاری از این ویژگی ها را در همان لحظات اولیه می توان دریافت کرد؛
پس سعی کنید حتماً به خوبی این موارد را پیدا کنید و برای شوخی کردن مناسب، از آن ها استفاده کنید.
قطعاً اگر شما بهترین طنزپرداز و شوخ طبع ترین فرد جهان هم باشید و همه نکات آن را هم به خوبی رعایت کنید، در برخی مکان ها و زمان ها نمی توانید مخاطبان را به خوبی بخندانید. به طور مثال اگر در یک مجلس رسمی و مهمانی سیاسی لطیفه تعریف کنید و طنز پردازی کنید، حتماً اتفاقات خوبی برایتان رخ نخواهد داد و دیگران هم به شما نخواهند خندید.
یا مجلس ختم مکان مناسبی برای شوخ طبعی نیست!
پس ابتدا جو حاکم را بسنجید و سپس اگر شرایط مساعد بود، طنز پردازی را شروع کنید.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی: