در بخش های قبل از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی به معرفی شوخ طبعی و فواید آن پرداختیم . در این نوشته به بررسی شوخ طبعی در محیط کار می پردازیم. محیط کار مفرح و توام با سرگرمی که در آن شوخ طبعی تشویق میشود، میتواند منجر به نیروی انسانی شادتر، سالمتر، کم استرستر، و بهرهورتر شود. چنین محیط کاری موجب ارتباطات بهتر اجتماعی بین کارکنان و مدیران میشود. همچنین می تواند تفکر خلاقانه و حل مساله را رشد دهد. در محیط کار خود هم با حفظ حدود شوخ طبع باشید. می توانید از مراحل زیر برای شوخ طبعی در محیط کار استفاده کنید:
پیامبر(ص) می فرماید: هیچ مومنی نیست مگر اینکه شوخ طبع باشد.
در روایات بسیاری داریم که شوخی، دشنام کوچک است، دشمنی میآورد و … یعنی باید مراقب باشیم شوخیهایمان ناشی از بدخواهی نباشد، از وقارمان نکاهد، توهینآمیز نباشد، تمسخر نداشته باشد و کینه به وجود نیاورد. شوخی نشاندهنده باطن ماست و هر شخصیتی متناسب با شخصیتی که دارد، شوخی سازنده یا آزاردهنده انجام میدهد. اسلام، شوخي را تا زماني تأييد کرده است که با گناه ديگري مانند تحقير، تمسخر، افترا، غيبت و مانند آن همراه نباشد. رسول گرامي اسلام که با معرفی خداوند در قرآن که اسوه نیکوی جهانیان هستند، با سفارش ياران خود به شوخ طبعي، به مقدار ضرورت، خود نيز با آنان شوخي ميکردند.
پیامبر اکرم (ص) می فرماید: منافق، اخموی عصبانی است ولی مومن اهل صمیمیت و شوخطبعی است.
روانشناسان همیشه با مساله شوخ طبعی درگیر بوده اند چون هیچ کدام رمز آن را نمی دانستند. زیگموند فروید فکر می کرد شوخ طبعی ناشی از احساس برتری یا ناسازگاری است. اما مارک تواین ریشه این رفتار را خوشی نمی دانست بلکه راز شوخ طبعی را در اندوه می دید. اکنون دانشمندان نظر نهایی شان را اعلام کرده اند و گفته اند شوخ طبعی ناشی از تخطی آرام و بی خطر از مسیرهای معمولی زندگی است و آدم های شوخ طبع کسانی هستند که قوانین دنیا را بدون آن که کسی آزرده شود، نادیده می گیرند.
ما اصولا زمانی موضوعی را خنده دار می بینیم که آن موضوع برخلاف شیوه ها و شکل های پذیرفته شده معمولی زندگی مان به نظر برسد. اما به شرطی که این تفاوت بی خطر باشد و زننده به نظر نرسد.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی: