در این مقاله قصد داریم همراه با مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان درباره شروع صحبت در فضاهای جدید کاری به نکات مهمی اشاره کنم.شاید شما دیدهاید که بعضی از افراد به هنگام ورودشان به محل کار جدید، یک گردهمایی، کنفرانس، جشنهای مختلف به نظر میرسد که در همهجا حضور دارند و با همه به نوعی در حال گفتگو هستند و به شخص خاصی محدود نمیشوند. برای این افراد هر رویدادی مربوط به زندگی اجتماعی و یا کاری و هر موقعیت گفتگو با مردم، زمینه ساز ایجاد یک شبکه و توسعه توانایی کاریشان است. این مهارت ارتباطگیری و شروع گفتگو یک شایستگی و مهارت است که همه ما میتوانیم آن را به دست بیاوریم.
برای موفقیت بیشتر باید تا جایی که میتوانیم شبکه ارتباطیمان و افرادی را که با آنها ارتباط داریم (ممکن است در آینده کسب و کارمان ما نقش داشته باشند) را گسترش دهیم. در محیط کار باید از صحبت کردن با افرادی که درگیر مسائل حاشیهای هستند و ما را از تمرکز بر روی موفقیتمان، دور میکنند خودداری کنیم.
وارد شدن به محیطهای جدید و ناآشنا و شروع صحبت با افراد جدید ممکن است برای برخی از افراد، مخصوصاً اگر تجربه اولین کارشان باشد، استرسزا باشد. شروع صحبت در محیط هایی که تازهوارد هستیم بسیار مهم است و ممکن است صحبتها و رفتار ما در اولین برخورد در ذهن اطرافیان برای همیشه باقی بماند.
در دوران کاری خود به خاطر دارم که شخصی که تازهوارد سازمان شده بود و روز اول کاریش بود، با رفتار غیرحرفهای خود اذهان اطرافیان را نسبت به خودش منفی نمود. بهعنوان نمونه راجع به مسائل درآمدی افراد (اینکه چقدر حقوق میگیرند) از همکاران جدیدش سؤال میکرد. مسلماً هیچکس دوست ندارد با شخصی که تازهوارد سازمان شده در رابطه با این مسائل صحبت بکند.
نکته منفی دیگر او این بود که بسیار راحت با افراد برخورد میکرد، طوری یک گویی مدتها در آنجا حضورداشته است خب نتیجه این بود که افراد نسبت به نزدیک شدن بیشازحد او به آنها در شروع کارش واکنش منفی (غیرمستقیم) نشان میدادند.
در محل کار سابقم، همکاری را به خاطر دارم که روز اول شروع کارش بود. وقتی در محوطه سازمان در حال گذر بود به دلیل ناآشنا بودن با پرسنل و حتی مدیران سازمان، بدون هیچ برخورد و ارتباطی از کنارشان رد میشد. ناگهان من بهشخصه واکنش اطرافیان علیالخصوص یکی از مدیران را بر ضد او دیدم. درواقع عدم توجه او به اطرافیان بهنوعی بیادبی و ارتباط اجتماعی ضعیف را القا میکرد.
بنابراین نوع برخورد و شیوه سخن گفتن در روز اول بسیار مهم و حائز اهمیت است. برای اولین برخورد در روز اول، بهترین کار معرفی خودمان است. معمولاً این سبک معرفی که در ادامه خواهم گفت در اولین برخورد برای شروع صحبت کاربرد دارد. یک معرفی بسیار ساده را مثال میزنم. سلام روزتون به خیر، فرزانه قهرمانی هستم و در قسمت …از امروز مشغول به کار شدم. در حال معرفی دست دادن حس خوبی را انتقال میدهد. وقتی با کسی دست میدهیم در مورد خصوصیات و میزان اعتمادمان قضاوت میشود. دست دادن باید بسته، سریع، مؤدبانه، نه خیلی سست و نه خیلی خشن باشد.
بعد از معرفی خودمان وقتی طرف مقابل نام خود را گفت حتماً سعی کنیم بهدقت به اسم مخاطبتان گوش کنیم و نام او را به خاطر بسپاریم. با اعتمادبهنفس شروع کنیم و به هیچوجه از معرفی خودمان حتی به افرادی با مرتبه شغلی بالا در محل کارمان نترسیم. بنابراین باید با اعتمادبهنفس خودمان را معرفی کنیم وسعی کنیم در شروع صحبت اثر خوبی در ذهن آنها بگذاریم، چراکه هرکدام از آنها میتوانند دررسیدن به اهداف آیندهمان مؤثر باشند. وقتی وارد یک جمع میشویم و در آن جمع غریبه هستیم خودمان را برای جمع معرفی کنیم و اگر حتی یک نفر در آن جمع ناآشنا برای ما بود، پیشدستی میکنیم و خودمان را معرفی میکنیم سپس فرد جدید را به جمع نیز معرفی میکنیم.
همین امروز اگر در محل کارتان حضور دارید، به ۳ همکاری که قبلاً دیدهاید ولی هرگز با آنها صحبت نکردید، خودتان را معرفی کنید. بهعنوانمثال اگر در جلسهای حضور دارید و افراد ناآشنایی در جلسه وجود دارند خودتان را به آنها معرفی کنید و سعی کنید شروع صحبت توسط شما انجام شود.