در ادامه این مطلب سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان که برای شما عزیزان گردآوری شده است به بررسی و مطالعه شخصیت شناسی در سخنرانی. شخصیت شناسی یکی از بهترین ابزار ها برای شناخت مخاطبان در سخنرانی ها است. هدف یک سخنران تاثیر گذاری بر مخاطب است، زیرا سخنران تلاش می کند مخاطبان خود را به خوبی بشناسد، در غیر این صورت فرد سخنران ترس و استرس زیادی را تجربه خواهد کرد. خوب است این نکته را بدانیم که انسان یک موجود چند بعدی و بسیار پیچیده است که برای شناسایی شخصیت او نیاز به بررسی های همه جانبه خواهد بود، در غیر این صورت نتیجه ای حاصل نخواهد شد.
انواع تیپ های شخصیتی دارای چهار بعد می باشند که این چهار بعد نقش مهمی در زندگی افراد خواهند داشت، به همین علت گفته می شود که باید تیپ های شخصیتی خودمان و دیگران را شناسایی کنیم. همه انسان ها بر اساس ذات خود به هر کدام از این مقیاس ها گرایش پیدا می کنند، پس می توانند دارای هر یک از انواع تیپ های شخصیتی شوند، این چهار بعد عبارت است از:
حال می خواهیم برای شما انواع تیپ های شخصیتی را در سخنرانی شرح دهیم تا به کمک آن بتوانیم شخصیت مخاطبان حاضر در سخنرانی را شناسایی کنیم.
مطالعه بیشتر : بررسی ویژگی های یک ارائه خوب
گاهی در جلسات سخنرانی و مخصوصا در زمانی که از شنوندگان انتظار داریم در پرسش و پاسخ ها شرکت کنند، شاهد کسانی هستیم که مدت ها ساکت و آرام می نشینند و از برقراری هرگونه ارتباط شفاهی خودداری می کنند. باید بدانیم که گاهی این سکوت به ویژگی شخصیتی افراد بر می گردد و گاهی ریشه در نارضایتی از شرایط حاکم بر جلسه دارد. در هر حال سخنران موظف است با ترفند های سنجیده افراد ساکت و خاموش را به مشارکت در فرآیند شفاهی فرا بخواند.
همه ما روزانه با افراد زیادی رو به رو می شویم که حتی در معاشرت و احوال پرسی ساده آن چنان افراط می کنند و به دنبال بهانه ای برای فرار می گردند که در جلسات سخنرانی یا کاری آن قدر سخن به درازا می کشد که بحث اصلی دست نخورده باقی می ماند. این دسته از مخاطبان مرتب حرف می زنند و درباره ی هر مطلب یا حرفی که پیش می آید بی درنگ نظریه ای ابراز می دارند.
برای کنترل این افراد باید در آغاز سخنرانی چهار چوب روشنی را در زمینه مشارکت شنوندگان در جریان سخنرانی مقرر کنیم، زیرا با انجام این کار محدودیت زمان را به آن ها یاد آور می شویم، البته خوب است که بدانیم بعضی از انسان های پرحرف بدشان نمی آید که به بهانه مشارکت در ارتباط شفاهی آرام آرام جای سخنران را بگیرند، باید مراقب این دسته از انواع تیپ های شخصیتی باشیم.
تعدادی از مخاطبان هر چند انگشت شمار، هستند که مخالف ما یا حرف های ما می باشند و با هر مدل حرف و هر شیوه ی بیان مخالفت می کنند و بعضی از آن ها نه تنها با اظهارات سخنران مخالفند، بلکه هنگامی که بعضی از حاظران به اظهار نظر می پردازند موضوع مخالفت آمیز یا اعتراض آمیز بیان می کنند.
در این لحظه باید به دنبال بهترین و جامع ترین پاسخ باشیم و مهم ترین اصل را در این لحظه که کنترل است رعایت کنیم، عصبانی نشویم و با طمانینه پاسخ دهیم و به یاد داشته باشیم، حضار نظاره گر ما هستند تا ببینند ما اوضاع را چگونه مدیریت می کنیم. خوب است بدانیم که نباید ذهن خود را درگیر این افراد کنیم.
داشتن این دسته از مخاطبان آرزوی هر سخنرانی در طول ارائه است. این افراد نسبت به حرف های ما واکنش مثبت نشان داده و با تکان دادن سر و لبخند، سخنان ما را تایید می کنند. در پرسش و پاسخ ها مشارکت دارند و در طول سخن همراه ما هستند، از طرفی دیگر وظیفه اصلی ما در سخنرانی افزایش تعداد این افراد خواهد بود.
تعدادی از مخاطبان بنا به شرایط مختلف خیلی میل به نشستن در جلسه را ندارند. آن ها معمولا در حال خمیازه کشیدن و بعضا چرت زدن هستند، البته این واکنش ها به علت های مختلفی به وجود می آید که عبارت است از: خسته بودن، جذاب نبودن سخنرانی، یک نواختی سخن، لحن یا تن صدای آرام و یا مناسب نبودن شرایط محیطی.. در هر صورت ما باید لحظه به لحظه از تعداد این مخاطبان به کمک شیوه های مختلف جذاب کردن سخنرانی کم کنیم و به تعداد مشتاقان اضافه کنیم.
صفحه اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
همیشه به یاد داشته باشیم پرسش سوال در رابطه با آن چه که بیان می کنیم حق مخاطبان ما است. اما تعدادی از مخاطبان با پرسش هایی نامتعارف اهداف دیگری دارند و جلسه را از روند طبیعی و آرام خود خارج می کنند. بسیاری از آن ها در لحظه به دنبال پرسش و پاسخ خود هستند. برخی از آن ها نیز اساسا به قصد سوال کردن وارد جلسه می شوند، اما باید توجه داشته باشیم تا در زمان مواجه با این افراد عصبانی نشویم و جلسه را وارد فضای غیر طبیعی نکنیم، بلکه ابتدای جلسه مشخص کنیم به تمامی سوالات در پایان صحبت ها پاسخ خواهیم داد و از آن ها تقاضا کنیم سوالات را در پایان کار داشته باشند و قول دهیم که به تمامی سوالات پاسخ خواهیم داد.
در بسیاری از همایش ها و جلسات سخنرانی دیده می شود افراد همیشه با تاخیر وارد جلسه می شوند یا کسانی که در طول سخنرانی به بهانه های مختلف رفت و آمد هایی را در سالن انجام می دهند، این افراد نه تنها موجب از بین بردن تمرکز سخنران می شوند، بلکه مزاحمت هایی را هم برای دیگران به وجود می آورند. در این زمان ما باید با بیان قسمت های جذاب تر در سخنان خود صدا، حواس و نگاه مخاطب را بیشتر به خود جذب کنیم.
اینجا منتظر پیشنهادات و نظراتتان هستیم
آشنایی با اختلالات صدا در سخنرانی
تکنیک های تقویت و تسلط بر فن بیان و گویندگی