توصیههای زیادی در این زمینه که چطور در مقابل جمعیت زیاد سخنرانی طولانی داشته باشید پیدا خواهید کرد. امّا در اغلب موارد، احتمالاً از شما درخواست خواهد شد تا تنها برای چند دقیقه برای یک گروه کوچک سخنرانی کنید. اینجا همراه با استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان به شما نشان میدهیم چطور سخنرانی کوتاهی که مخاطبان انتظار دارند را ارائه دهید.
سابقاً به یک رویداد جذب سرمایه برای یک موسسه غیرانتقائی رفته بودم. به قدری در حوزه کاری من خوب بودند که واقعاً فکر کردم آنها همه کارها را بدون اشتباه انجام میدهند. بعد یکی از موسسان از شخصی درخواست کرد تا بلند شده و چند کلمه صحبت کند. ارائه او تبدیل به طولانیترین، ناهماهنگترین و بیتاثیرترین سخنرانی شد که من تا به حال شنیده بودم. دفعه بعد که از شما درخواست شد تا سخنرانی کوتاهی در مقابل یک گروه کوچک انجام دهید این هفت مورد را به خاطر بسپارید:
متاسفانه تمایلی در سخنرانیهای کوتاه وجود دارد، تلاش میشود همه چیز در مدت زمان کوتاهی گفته شود. بهرحال شما مجبورید ارائه نکات مهم را با مدت زمان تخصیص داده شده هماهنگ کنید، در عوض اینکه زمانتان را با سخنرانیتان تطبیق دهید. اگر پنج دقیقه برای سخنرانی فرصت دارید، نباید بیشتر از سه نکته کلیدی را عنوان کنید.
این حالت چه ۵ روز قبل از سخنرانی به شما اطلاع داده باشند و یا ۳۰ ثانیه قبل از آن شامل حال شما خواهد شد. اگر از دعوتتان برای سخنرانی متعجب شدید، در حالی که شخص دیگر سعی میکند توجه حضار را جلب کرده و شما را معرفی کند، تنها سه نکته کلیدیتان را آماده کنید. در حالت ایدهال، میخواهید هر چیزی که قرار است بگویید را برنامه ریزی کرده، در مقابل افرد دیگر تمرین و آن را بارها و بارها بازنویسی کنید.
هیچ وقت در دام این فکر که ارائه مختصر نیازی به آماده شدن ندارد نیافتید. در واقع ارائه یک سخنرانی کوتاه میتواند سختتر از ارائه یک سخنرانی بلند باشد.
در کل تاریخ بشریت فکر نمیکنم کسی بوده باشد که بگوید:”من میخواهم فلان سخنرانی طولانیتر باشد”. پس زمانتان را زیر نظر بگیرید و به هر شکل ممکن حرف اضافه و بی ربط نزنید، بخصوص اگر برای انجام هدف اصلیتان زمان کافی نداشته باشید. میتوانید به سوالاتی که حضار ارائه دادهاند بعد از سخنرانی پاسخ داده یا به برخی از مخاطبان یادداشتهای توضیحی ارسال کنید.
مدت زمانی که از شما برای سخنرانی درخواست شده را در نظر گرفته، و این مدت زمان را تا حدود ۲۰ درصد کاهش دهید.
برای یک سخنرانی ۵ دقیقهای حداقل نیاز به فواصل زمانی یک دقیقهای داشته و نکات مهم و برجسته را در ابتدا هر دقیقه برای مخاطبان عنوان کنید. برای معرفی خودتان یک دقیقه زمان دریافت خواهید کرد، در این مدت عناوینی که قرار است دربارهشان صحبت کنید را توضیح خواهید داد. سپس یک دقیقه برای هر کدام از نکات کلیدیتان دریافت خواهید کرد. در یک دقیقه آخر هم میتوانید نتیجهگیری کوتاهی داشته یا به عنوان زمان اضافی در صورتی که سخنرانیتان طولانی تر شد استفاده کنید.
از علائم کلامی برای جلب توجه مخاطبان استفاده کنید. برای مثال عبارات نوشته شده در اسلاید شما که به نظر واضح هستند اگر به صورت زبانی هم به آنها اشاره شود میتواند مفیدتر باشند.”این اولین نکته بود. حالا میخواهم درباره دومین نکته از سه نکته اصلی با شما صحبت کنم”.
برای یک سخنرانی کوتاه، من معمولاً دوست دارم اشیاء فیزیکی را همراه خودم ببرم تا به مخاطبان نشان بدهم. برای مثال تعدادی عکس یا هر چیزی که مخاطبان روی آن تمرکز کنند. به تفاوت بین دو اعلان “دیروز معامله بزرگی را امضا کردیم” در مقابل نگه داشتن خودکار و گفتن اینکه “وقتی قرارداد پنج ساله را به وسیله این خودکار به امضا رساندیم تاریخ ساز شدیم”. این کار شاید کمی مسخره باشد ولی راحتتر به خاطر سپرده میشود.
لزومی ندارد تمام افکار و احساساتتان را ابراز کنید، امّا تقریباً در هر سخنرانی کوتاهی فرصتی پیش میآید تا با حضار خودمانی شوید. از ابراز احساسات از طریق صدایتان نترسید. اگر خبر خوبی دارید، بگویید خوشحال بوده و افتخار میکنید، اگر میخواهید خبر بدی را به اشتراک گذاشته یا خشمگین شوید، تن صدا و بیانتان را مطابق آن تغییر دهید.
با صراحت و صداقت جملاتی مثل اینها را بیان کنید:”یه چیزی میخوام بگم و اون اینه که به طرز باورنکردنی به این گروه افتخار میکنم” یا “هنوز نمیتونم بگم چطور بر این چالش غلبه خواهیم کرد، امّا میتونم بگم مطمئناً یه راهی پیدا میکنیم”. البته همه اینها بستگی به حال و حوای حاکم خواهد داشت.
اگر مردم صدای شما را نشنوند، در این صورت تمام تدارکات، سازماندهی، اشتیاق و احساسات شما هدر خواهد رفت. اگر تجهیزات صوتی خوبی دارید از آنها استفاده کنید. اگر ندارید، حداقل با پرسیدن اینکه آیا مردم صدای شما را میشنوند یا نه شروع کنید.
از حضار درخواست کنید اگر میتوانند صدای شما را بشنوند دستهایشان را بالا ببرند. اگر دیدید دستهای از مردم در قسمتی از سالن دستهایشان را بالا نبردند، میفهمید که مشکلی وجود دارد که باید هر چه سریعتر حلش کنید.
به خاطر داشته باشید که اطمینان از اینکه همه صدای شما را میشنوند مسئولیت شماست. صدایتان را پرتاب کنید و اگر فهمیدید مردم در قسمت انتهای سالن صدای شما را نمیشنوند باید به آنها یادآوری کنید که به سمت مرکز سالن منتقل شوند. اگر به مشکل برخوردید و راهحلی پیدا نکردید، سخنرانیتان را قطع کنید تا در فرصت مناسب و بعد از حل مشکل آن را ادامه دهید.
روش شروع یک سخنرانی | بخش سوم: شخصیت خودتان را ارتقا دهید