این نوشته ادامه مقاله ای است که در سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان تخت عنوان( راه های داشتن نفوذ کلام فوق العاده | بخش اول ) منتشر شده می باشد.
شما نمیتوانید توقع داشته باشید تمام جمع مطابق نظر شما رفتار کنند. بنابر این لازم است حد و حدود خود را بشناسید. نباید در بحث از کسی انتظار بیجا داشته باشید. برای نظرتان دلیل بیاورید. اگر گفتههای شما به ضرر کسی تمام شد که مقابلتان نشسته سعی کنید با او همدلی کنید. برای مثال اگر نمیخواهید با همسرتان به مهمانی بروید اول به طور قاطع بگویید: «من دوست ندارم بیایم» بعد دلیل واقعی بیاورید: «چون باید به دوستم که بیمار است سر بزنم.» سپس همدلی کنید: «میدانم که تو دوست داری بروی و من معذرت میخواهم.»
با تمرین راهکارهای گفته شده و بالابردن اعتماد به نفس خود میتوانید نفوذ کلام خود را افزایش دهید.
زبان بدن یکی از عوامل مهم در نفوذ کلام است.ارتباط چشمی بخش مهمی از مکالمات غیرشفاهی است. فقط با نگاه کردن به یک فرد، تا حدی نشان میدهید که به شنیدن حرفهایش علاقه دارید. تحقیقات نشان میدهد که وقتی کسی به ارتباط چشمی پاسخ میدهد و متقابلا به طرف مقابل نگاه میکند، معمولا نشاندهنده پذیرش یک دعوت است و قطع ارتباط چشمی اصولا به معنای رد کردن آن دعوت است. افرادی که با طرف مقابل خود ارتباط چشمی برقرار میکنند، معمولا باورپذیرتر و جدیتر تلقی میشوند. سعی کنید ارتباط چشمیتان را با فردی که صحبت میکنید، حفظ کنید.
اما مراقب باشید به طرف زل نزنید.
اگر میخواهید فردی خوشبیان و با نفوذ کلام باشید و مطمئن باشید که افراد به آنچه میگویید گوش میدهند، مهم است که بفهمید با چه کسانی صحبت میکنید. اگر میخواهید افراد را به موضوعی تشویق کنید که کاملا با آن بیگانه هستند، کار دشواری در پیش خواهید داشت. پرسشهای ساده از مخاطبان به شما کمک میکند.
برای مثال، اگر در مورد یک گزارش جدید صحبت میکنید، میتوانید بپرسید که چه کسی گزارش را خوانده است.
شنونده خوب بودن، بخش مهمی از خوشبیان بودن است. چه در یک مکالمه جدی با یک فرد و چه در حال بحث کاری با همکارانتان، تلاش برای گوش دادن و درک دغدغههای افراد، بسیار مفید است. اگر احساس میکنید فردی که با وی صحبت میکنید به درستی به شما پاسخ نمیدهد، برای یک لحظه توقف کنید و فقط گوش دهید. وقتی طرف مقابل صحبت میکند ارتباط چشمی را حفظ کنید و سعی کنید متمرکز باقی بمانید. قبل از اینکه سعی کنید خود را به طرف مقابل بفهمانید، سعی کنید وی را بفهمید. قضاوت نکنید.
اگر میخواهید نفوذ کلام داشته و ایدههایتان را جدی بگیرند، بسیار مفید است که تلاش کنید وجه اشتراکی با مخاطبانتان پیدا کنید. اگر بتوانید صحبت خود را فراگیرتر کنید و مستقیمتر با دغدغههای مخاطبتان ارتباط برقرار کنید، آنها احتمالا نسبت به آنچه میگویید پذیراتر خواهند بود. احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانید با افرادی که ذهنیت مشابهی با شما دارند، دارای تجربیاتی مشترک با شما هستند یا چشماندازشان مشابه شماست، رابطه موثرتری داشته باشید.
سعی کنید به نشانهها غیرکلامی از سوی افرادی که با آنها صحبت میکنید، توجه کنید. اگر زبان بدن و حالاتی را تشخیص دهید که نشاندهنده از دست دادن توجه مخاطب به شماست، میتوانید تلاش کنید تا نکته خود را سریعتر بیان کنید یا مستقیمتر با افرادی که بیعلاقه به نظر میرسند، ارتباط برقرار کنید. برای مثال اگر فردی پشتش را به شما کند یا عقبنشینی کند، شاید به معنای از دست دادن علاقهاش به مکالمه باشد یا عدم ارتباط چشمی نشان میدهد که فرد به شما گوش نمیدهد یا علاقهای به موضوع ندارد.
شاید حتی به معنای اضطراب و احساس عدم راحتی فرد باشد.
صحبتهای طولانی در مورد مسایل مختلف، میتواند باعث شود علاقه افراد به آنچه میگویید کمتر شود و مخاطبتان از بحث منحرف شود. بهترین کار، حفظ تمرکز مکالمه بر روی یک مسئله است، مخصوصا اگر در یک مکالمه کاری هستید یا در مورد موضوعی با یک دوست، همسر یا عضوی از خانوادهتان بحث میکنید. اگر موضوع را عوض کنید و تمرکزتان را از دست بدهید، طرف مقابل شاید این کار را نشانه عدم علاقهی شما به موضوع مورد بحث تلقی کند.
حفظ تمرکز بر روی موضوع، نشاندهنده احترام برای افرادی است که در حال صحبت با ایشان هستید.