ما در عصری زندگی می کنیم باید بدانیم که با توجه به قرار گرفتن در موقعیت های متفاوت چگونه صحبت کنیم چون یکی از اصول مهم داشتن یک ارتباط پایدا و مؤثر این است داشتن یک فن بیان قدرتمند است چون ما 75% از شبانه روز را در حال ارتباط با دیگران هستیم پس بنابراین کسانی موفق تر خواهند بود که به درستی از ارتباطاتشان استفاده کنند و شرط مهم استفاده از شرایط موجود این است که بدانیم با توجه به موقعیتی که در آن قرار داریم چونه صحبت نماییم در این مقاله بخشی از موقعیت های مختلف را بررسی کرده ایم:
تا حالا شده کسی از شما و کار شما انتقاد کنند و شما سریع عکس العمل نشان می دهید قبول دارم که که پذیرش انتقاد خیلی سخت است و مهارتی است که نیاز به تمرین زیاد دارد حالا می خواهم تکنیکی به شما بگویم که شما را آماده می کند برای مواجهه با انتقاد و آن مکث کردن است یعنی دکم توقف مغز تان را فشار دهید و یک مکث کوتاه کنید به اندازه یک نفس عمیق چون مهم است در آن لحظات آرامش خود را حفظ کنید و حالت تدافعی نداشته باشید یک نفس عمیق بکشید باور کنید لازم نیست کاری بکنید یا حرفی بزنید
اینجوری با یک تیر دو نشان می زنید چون این مکث کوتاه به شما کمک می کند که واکنش سریع نشان ندهید آماده شنیدن حر فهای طرف مقابل هستید و از آن طرف نشان می دهد که شما روی خودتان کنترل دارید و اعتماد به نفس تان بالاست.
تا حالا به این موضوع فکر کرده اید که چرا تا انتقاد می کنید دیگران نارحت می شوند و شما را به راحتی کنار می گذارند؟
با من همراه باش تا دلیلشو و راهکار شو هم بدانید:
فرض کنید با شخصی قرار ملاقات دارید و ایشان سر ساعت نمی رسد بلکه دیرتر هم می رسد و حسابی عصبانی هستید و تصمیم میگیرید که شما هم بروید بعد آن شخص مورد نظر از راه می رسد بعد شما با همان عصبانیت شروع می کنید انتقاد کردن از فرد مورد نظر و اینکه می گویید چقدر وقت نشناس هستید و کلی اینجا معطل شدید خیلی بدقولی و اصلاً به وقت من ارزشی قائل نبودید و قسمت جالب تر اینکه بعضی اوقات هم از نحوه گفتارتان نیز پشیمان هستید اما دیگر پشیمانی سودی ندارد چون زمانی که ما در حال عصبانیت حرف می زنیم دیگر نمی توانیم افکار و احساس و گفتارمان را کنترل کنیم پس هر چیزی که به ذهن مان می آید را به زبان می آوریم بدون اینکه فکر کنیم حرفی که می زنیم درسته یا خیر.
در ارتش آلمان اگر کسی مورد اهانت قرار بگیرد آن لحظه اجازه شکایت ندارد باید برود خشمش که فرو کش که کرد آنوقت تصمیم می گیرد که شکایت کند یا خیر.
تا زمانی که خشم و عصبانیت تان مهار نشده است صحبتی نکنید
چکار کنیم و چگونه برخورد کنیم تا دوست مان احساساتش جریحه د ار نشود و دوستی مان پا برجا بماند؟
وقتی می خواهیم از کسی انتقاد کنیم ابتدا از او حسن جویی کنید یعنی یک ویژگی مثبت که واقعاً در اوست را بگوییم مثلاً بگوییم می دانم که شخص منضبط هستید و وقت شناس و این را هم می دانم که به وقت من نیز اهمیت می دهید و دوست دارم دلیل دیر آمدن تان را بدانم چون خیلی معطل شدم و آن شخص هم بدون اینکه ناراحت شود و گارد بگیرد دلیل دیر آمدنش را توضیح می دهد.
پس متوجه شدید که یک انتقاد گزنده می تواند انبار باروت غرور طرف مقابل را منفجر بکند و نابودی و خرابی به بار بیاورد.
فراموش نکنید توماس هاردی که یکی از نویسندگان معروف انگلیسی بود و چون روحیه بسیار حساسی که داشت بخاطر انتقادهای گزنده ای که از او شد نویسندگی را کنار گذاشت.
پس نکته دوم این شد که انتقادها را دوستانه در مسیر تعریف و تمجید درست از آن شخص صورت پذیرد.
خیلی وقت ها وقتی که از دست شخصی ناراحت می شویم ذهن ما شروع می کند به داستان پردازی کردن و شروع می کنیم بر اساس همان داستان قضاوت کردن که اغلب اوقات قضاوت مان درست نیست اما یادتان باشد قبل از اینکه بخواهید شخص را قضاوت کنید باید بدانید که چرا آن اتفاق افتاده است؟ چون اگر شما چرایی آن را بدانید و آن شخص را بیشتر بشناسید بهتر می توانید ببخشید و گذشت کنید.
خداوند هم انسانها را مورد قضاوت قرار نمی دهد مگر بعد از مرگشان پس چرا ما اینگونه نباشیم؟
حتماً خانم ها در این شرایط قرار گرفته اند که مجبور شدند با سایر آقایان (منظور غریبه هاست) صحبت کنند آنگاه بعضی از آنها در مقابل آقایان سکوت می کنند اما در شرایطی که خانم ها هم دوش به دوش آقایان در اجتماع هستند نمی شود از ارتباط با آقایان دور بود باید ارتباط اصولی و اینکه چگونه تأثیر گزار صحبت کنند را بیاموزند :
از عذر خواهی های اول صحبت و همچنین از عذر خواهی های بی مورد بپرهیزید خیلی از خانم ها قبل از صحبت کردن یا سؤال پرسیدن عذر خواهی می کنند .
عذر خواهی می کنم می تونم سؤالی بپرسم؟
ببخشید می تونم نظرم را بگویم؟
جمله ای که بعد از عذر خواهی گفته می شود اصولاً ارزشش در نا خوداگاه مخاطب کم می شود پس کلاً عذر خواهی نمی کنیم مخصوصاً در مقابل آقایان.
در گفتگو با آقایان مختصر و کوتاه صحبت کنید و سریع سر اصل مطلب بروید چون تحقیقات نشان داده است که خانم ها از تعداد کلمات بیشتری نسبت به آقایان استفاده می کنند چون خانم ها بیشتر از داستان استفاده می کنند مثلاً اگر به خانمی بگوییم که چقدر این کار شما خوب بود او می گوید ماجرا از این قرار بود که ……و شروع می کند به داستان گویی.
واضح، روشن، رُک صحبت کنید اصل مطلب را بگویید زیاد حاشیه نروید مثلاً خانمی قصد دارد از رئیسش در خواست افزایش حقوق دارد با کنایه صحبت می کند که بشکند که این دست نمک ندارد کلی زحمت می کشم اما بی فایده است و ترفیع رتبه مال دیگران است آخرشم بدون اینکه حرفی از افزایش حقوق بزند بیرون می آید و ناراضی از شرکت و مدیران آنجا خواهند بود.
تا جایی می توانید در صحبت با آقایان هیجانات و احساسات خود را کنترل کنید بسیاری از خانم ها می گویند وقتی می خواهیم با آقایان صحبت کنیم تا می آیم از حقم دفاع کنم یا از احساساتم ابراز کنم گریه ام می گیرد و نمی توانم خودم را کنترل کنم پس باید نفس عمیق بکشیم به خودمان احساس مثبت دهیم سعی می کنیم چند لحظه به آن موضوع خاص فکر نکنید بعد به آرامش که رسیدید شروع به صحبت کنید.
اول اینکه نظرمان را بگیم فقط توجه کنید که نظری که می دهید معتبر باشد و حرفی که زده می شود با سند و مدرک درست و حسابی باشدبا خواندن یک مطلب در تلگرام یا گوگل نمی شود اظهار نظر قاطعانه ای داشت.
دوم اینکه دلیلش را هم بگویید اگر برای نظرمان دلیل نداشته باشیم آدم ها به راحتی از حرف مان رد می شوند و اصلاً نمی توانند نظر ما را بپذیرند.
سوم اینکه بعد از دلیل مثال هم بزنید. اینجا با یک مثال خوب کاری کنید که حرف تان کاملاً جا بیفتد
چهارم اینکه: در آخر نتیجه گیری کنید یک نتیجه گیری خوشگل و قدرتمند کمک می کند که طرف مقابل تسلیم شود و با شما هم نظر شود.
مثلاً: به نظر من پست های نوشتاری پیج، از پست های ویدئویی خیلی مهم تر هستند(1)
چون محتوایشان بسیار غنی و قدرتمند تر است(2)
مثلاً برای انتقاد سازنده چندین کتاب و مقاله مطالعه شده است(3)
پس سعی کنید اینجور پست هایی را دیدید دو دقیقه وقت بگذارید و بخوانید(4)
حالا نوبت شماست در مورد یک موضوع دلخواه اظهار نظر کنید:
چرا نباید غر بزنیم؟
اگر دوست داریم دیگران هنگام صحبت کردن جذب مان شوند هیچگاه صحبت مان را با غُر زدن و بیان مشکلات کاری و زندگی شروع نکنیم برای جذابیت صحبت مان، حرف هایمان را با یک انرژی مثبت و حرف های شاد شروع کنیم مثل داستان یا یک لطیفه ای که مرتبط با موضوعی که می خواهیم در موردش صحبت کنیم
این موضوعی که الان می خواهم در موردش صحبت کنم بارها و بارها در موقیعت های مختلف زندگی تان اتفاق افتاده است چند روز پیش جایی کار داشتم و وقتی به آنجا رسیدم خواستم بروم به آدرس مورد نظرم بعد از یک نفر پرسیدم آقا تا این آدرس خیلی راه است می توانم پیاده بروم؟ آقا هم بعد از کمی فکر کردن گفت نه خیلی راه نیست می توانید پیاده بروید .
من بعد از یک ربع پیاده روی هنوز به آدرس مورد نظرم نرسیده بودم و با خودم فکر کردم که ما آدم ها گاهی اوقات درست سؤال نمی پرسیم و به خاطر همین است که پاسخ درست هم دریافت نمی کنیم در نتیجه از زمان و زمین می نالیم که ای بابا چرا این آقا بد راهنمایی کرد چرا اون یکی اینجوری جوابم را داد در صورتیکه سؤال من درست نبوده است پس یادبگیریم سؤال درست بپرسیم تا جواب درست هم دریافت کنیم.
اسم هر فرد بیانگر هویت آن شخص است پس بسیار برایش مهم و ارزشمند است پس اگر می خواهید با دیگران تعامل بهتری داشته باشید زیباترین چیزی که می توانید به کار ببرید اسم آن شخص است اگر می خواهید اسم شخصی را به ذهن تان بسپارید بهتر است هر اسم با یک ویژگی مثبت آن شخص همراه شود راحت تر به ذهن تان سپرده می شود .
دیل کارنگی که لقب پادشاه پولاد را گرفته است رمز موفقیت و ثروت خودش را در این می داند چگونگی رفتار را با مردم بلد است او در دوران کودکی خود خرگوش ماده ای را به دام می اندازد و این خرگوش چند بچه به دنیا می آورد اما کارنگی هیچ غذایی نداشته که به آنها بدهد برای همین از دوستانش می خواهد که غذا برای خرگوش ها بیاورند و او هم اسم خرگوش ها را به نام آنها نامگذاری خواهد کرد نقشه اش عملی می شود و خرگوش ها به این شکل سیر می شوند او با به کار بردن همین اصول روانی در معاملات بازرگانی میلیون ها دلار پول کسب کرد او به خوبی می دانست که انسان ها بطور ذاتی به اسم خودشان بیشتر اهمیت می دهند و به آن علاقه مندند.
پس اسم افراد را به خاطر بسپارید و آنها را با اسم خطاب کنید.
یکی از مناسب ترین شیوه ها روش خلع سلاح است در این روش در سخنان طرف مقابل حقیقتی را پیدا می کنیم و سپس در مقام موافقت و تأیید آن حرف را بیان می کنیم با این شیوه ما پیروز از بحث خارج می شویم و طرف مقابل نیز احساس پیروزی می کند و با آمادگی بیشتری به حرف های شما گوش می دهد .
(مثال: همکار شما می گوید اصلا حرف های تو را قبول ندارم .
پاسخ شما: بله حق با توست ما همیشه نباید دربست و صد در صد حرف های دیگران را بپذیریم.)
اگر بپذیریم که دیگران مانند ما نیستند آن وقت می توانیم به شیوه مناسب با نظرات آن ها که با نظر ما موافق نیست مخالفت کنیم.
برای داشتن یک ارتباط مؤثر و پایدار با دیگران وقتی می خواهید از کسی تعریف کنید مثلاً نگوییم کت وشلوار تان زیباست چقدر مانتو زیبایی دارید اگر می خواهید به یک ارتباط پایدار برسیم باید تعریف هایمان را گسترش بدهیم و بسط دهیم حالا ممکن است بگویید چگونه؟
فرض کنید من دوستم را می بینم که با مانتویی زیبا آمده به او می گویم مانتو شما اینقدر زیباست که باعث زیباتر نشان دادن چشمان تان شده است و او هم بعد از تشکر می گوید که این را از فلان جا خریدم و همه همین را می گویند و کای چیزای دیگه ….با اینکار با هم کلی صحبت می کنیم و به یک ارتباط مؤثر و پایدار می رسیم.
1-تماس شما باید برای طرف مقابل منفعتی داشته باشد مثلاً بعضی ا می پرسند بالاخره تصمیم تان را گرفتید؟و منفعتی برای طرف مقابل ندارد .
قبل از تماس از خود بپرسید این تماس من چه منفعتی برای طرف مقابل دارد؟
2-هر چقدر طرف مقابل بیشتر حرف بزند شما برنده تر هستید قرار نیست فقط شما حرف بزنید و اطلاعات بدهید بلکه باید اجازه بدهید طرف مقابل هم حرف بزند و شما هم خوب گوش کنید تا اطلاعات بدست بیاورید.
3-قبل از تماس لیستی از اقدامات خود برای طرف مقابل آماده کنید مثلاً یکی از اشتباهات مشاوران املاک این است که فکر می کنند طرف مقابل می داند که چه کارهایی برای پیگیری کار او انجام شده است .
4-حتما مشخص کنید که قدم بعدی چیست؟مشتری را به حال خودش رها نکنید تا زمانی که تصمیم بگیرد و به شما زنگ بزند قطعاً در تماس تلفنی خود دلیل و زمانی را برای اینکه با مشتری تماس بگیرید مشخص کنید.
5- هرگز در ابتدای مکالمه خود نگویید ببخشید می خواستم چند دقیقه ای وقت شما را بگیرم بلکه از جملات مناسب تر استفاده کنید مثل: امیدوارم موقع مناسبی تماس گرفته باشم استفاده کنید.
روش اول: همیشه بهترین لباس تان را بپوشید تحقیقات نشان داده است که نحوه لباس پوشیدن ما در نحوه گفتارمان تأثیرگزار است.
روش دوم: رعایت ادب تحت هیچ شرایطی ویا به عبارتی هیچ وقت از کوره در نروید
روش سوم: واژهای جدید و متفاوت استفاده کنید
روش چهارم: اهل مطالعه باشید و مطالعات تان را به روز کنید
روش پنجم: میزان بلندی صدایتان را کنترل کنید
روش ششم: لحن صحبت تان مهربانانه باشد با اینکار همه را جذب خودتان می کنید
روش هفتم: با الفاظ خوب و زیبا دیگران را صدا بزنید. چون ما انسانها بهترین صدایی که می شنویم نام خودمان است.
نویسنده : استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی
رازهایی در مورد فن بیان حرفه ای ها
آموزش فن بیان و سخنرانی در کرمان