خب، اکنون می رسیم به مهم ترین بخش مقاله شوخ طبعی از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان ، یعنی راه ها و تکنیک های شوخ طبعی ؛ تکنیک هایی که قرار است در ادامه درباره آن ها صحبت کنیم عبارتند از:
اما پیش از مطالعه این نکات، در نظر داشته باشید که در کل طنز پردازی چند رکن اصلی و بسیار مهم دارد و اگر می خواهید به فرد شوخ طبعی تبدیل شوید، حتماً باید به آن رکن ها توجه کنید؛ ارکانی مانند ویژگی های شاخص گوینده، شنونده، متن طنز و نوع فراهم کردن زمان مناسب برای شوخی؛ طبیعتاً همه این موارد خودشان نکات مهم و مجزایی دارند که قرار نیست در ادامه درباره آن ها صحبت کنیم! بلکه فقط تکنیک ها و الگوهای شوخ طبعی را مطرح خواهیم کرد.
به عنوان راه اول، سعی کنید اطراف خود را از استندآپ کمدی، کتاب های طنز، فیلم ها و سریال های کمدی، افراد شوخ طبع وطنز پرداز و موارد این چنینی پر کنید؛ چرا که شما وقتی در معرض این موارد قرار می گیرید، ناخودآگاه شبیه به آن ها می شوید و مهات شوخ طبعی تان هم افزایش پیدا می کند.
جمله بسیار معروفی وجود دارد که می گوید: شما میانگین 5 نفری هستید که بیشترین زمان را با آن ها می گذارنید؛ پس سعی کنید همیشه ازراف خود را پر از موارد این چنینی قرار دهید تا ناخودآگه شما هم به سوی شوخ طبعی پیش بروید.
فکر می کنم دیده باشید که بسیاری از کمدین ها یا سخنرانان، با رفتارهای رایج مردم شوخی می کنند. مثلاً با نصیحت ها و غر زدن های دائمی مادران! یا باز کردن در یخجال بدون دلیل! خاموش و روشن کردن کولر و بخاری و… توسط پدرها! یا خیلی چیزهای دیگر…
شما هم سعی کنید تعداد زیادی از این موقعیت ها و رفتارهای عمومی را پیدا کنید و در زمان های مناسب از آن ها استفاده کنید؛ شک نکنید تعداد این کارها اصلاً کم نیستند و می توانند به شوخ طبع بودن شما کمک بسیار زیادی بکنند.
اگر دیدید هر کاری می کنید نمی توانید از طنز در صحبت هایتان استفاده کنید، نهایتاً با افراد مختلف شوخی کنید. البته به شرطی که آن فرد با جنبه باشد. اگر حتی درصدی فکر کردید ممکن است طرف ناراحت شود، اصلاً این کار را انجام ندهید.
اما اگر واقعاً همه چیز آماده باشد، اصلاً اشکالی ندارد که با یک نفر شوخی کنید؛ البته سعی کنید فردی که با او شوخی می کند درجه اش از شما پایین تر باشد که باعث ناراحتی او نشود. همان طور که گفتم مخاطبین خوششان می آید که استاد با آن ها شوخی کند.
هر فردی با هر سن و سالی که باشد، به داستان فوق العاده علاقه مند است. پس می توان گفن که داستان گویی کلام را هم بسیار جذاب می کند.
تا کنون چند فیلم دیده اید که هنگام تماشای آن به اصطلاح یک پلک هم نزدید؟ دلیل جذابیت آن ها چیست؟
مسلماً داستان جذاب فیلم است که شما را جذب آن می کند. به همین علت هم هست که یکی از سرگرمی های اصلی مردم، تماشای فیلم است.
پس هر چیزی که داستانی در آن نهفته باشد، برای انسان ها جذابیت فوق العاده بالایی دارد که شما می توانید از این اتفاق بیشترین بهره را ببرید و با بیان داستان های مختلف یا خاطره از خود، خنده را روی لب افراد بیاورید.
دقت کنید که نمی توان با هر چیزی شوخی کرد؛ چون ممکن است یا به مخاطب به شدت بر بخورد و ناراحت شود و یا اصلاً جنبه خوبی نداشته باشد. درست است که قرار است مخاطبین را بخندانید، اما قرار نیست به برخی از مسائل توهین شود.
مثلاً با خدا، دین، مذهب، قومیت های مختلف، توهین به افراد و… به هیچ وجه شوخی نکنید. چرا که به احتمال زیاد با بازخورد منفی رو به رو خواهید شد.
به این معنا که وقتی مخاطب انتظار یک اتفاق خاص دارد، آن حالت را نفی کنیم. مخاطب منتظر یک جمله مثبت است ولی ما آن را به حالت منفی می گوییم. منتظر انجام کاری است که ما کاری که انتظار آن را ندارد را انجام می دهیم.
برای مثال داستان عمل بینی یک نفر را تعریف می کنید. می گویی: از او پرسیدم این عمل چه فایده ای داره؟ او هم گفت که باعث زیبایی میشه، صبر کردیم بعد عمل رفتیم ملاقاتش و دیدیم چقدر زیبا شده!!! چشمها باد کرده و صورت کبوده و چیزی از بینی نمونده… در این جالت چون از شما انتظار می رفت در مورد زیبایی فرد مورد نظر صحبت کنید اما برخلاف تصور صحبت کرده اید و چیزی عادی نبوده ، پس مخاطب هم می خندد چون برایش جالب است.
چیزی را که از شخص مورد نظری شنیده اید را تحت شرایط دیگری با مبالغه بیان کنید. کمی بزرگنمایی به طنز روح بیشتری می بخشد. البته شوخی ها از چارچوب خارج نشوند و آن را تا جایی ادامه ندهید که بی مزه بشود و کسی را به خنده نیاندازد. یک مثال برای این موضوع هم این است : کسی به شما گفته که وجود سگ نگهبان در خانه باعث امنیت است، اما وقتی به خانه او می روید می بینید آن سگ انقدر خشمگین و وحشتناک است که حتی زنجیر آن را باز نگذاشته اند! بنابراین می توانید بگویید: این سگ که بسته شده چطور باعث امنیته؟ با وجود چنین حیوون وحشتناکی دیگه امنیت می خوای چه کار؟ و این موضوع می تواند برای خود آن شخص و دیگران شوخی بامزه ای به نظر برسد.
مثلا اگر زیادی چاق یا زیادی قدبلند هستیم ، خودمان ،خودمان را دست بگیریم .مثلا وقتی وارد جایی میشیم. یا بگیم: نردبون اومد! سقفتون واسه من کوتاهه! یا اگر یکی از دوستانمان به ما گفت : تو چقدر خنگی! بگوییم :قربان شما! مخلصیم!
چنین کاری به دیگران اجازه می دهد که به صمیمیت ما بخندند چون خودمان هم میتوانیم به خودمان بخندیم. این کار از شخصیت ما نمی کاهد بلکه نشان دهنده عزت نفس بالای ما است. ما را فردی معرفی می کند که نقطه ضعف های خود را پذیرفته ایم و از گفتن آنها ترسی نداریم. یکی از فواید این کار این است که دیگران را نسبت به تمسخر ضعفهایمان خلع صلاح می کند. آنها متوجه می شوند که تمسخر راه درستی برای آزردن شما نیست پس از کارشان دست بر می دارند. همچنین با وجود این توانایی، دوست داشتنی و قابل اعتماد به نظر می رسیم.
پیام های خشك و تهی برای دوستانتان نفرستید. گاهی از طنزهایی که در شبکه های اجتماعی می بینید استفاده کنید تا فضای بین خود و مخاطبتان را برای ارتباط حقیقی هم تلطیف کنید. وقتی كه با دوستان، کارمندان یا شاگردان خود صحبت می كنید، سعی كنید خاطرات شاد و شیرین خود را به جای درد دلهای شكایت آمیز یا غیبت های منفی تعریف كنید. در طول غذا خوردن هم از مسایل شاد و مسرت بخش صحبت كنید. از دیگران بخواهید كه آنها هم قصه های خنده دار خود را برای شما تعریف كنند. شما هر چیزی كه بخواهید به دست خواهید آورد، اگر شادی و نشاط می خواهید آن را طلب كنید.
” بهترین كاری كه می توان در حل یك مشكل پیدا كرد، پیدا كردن كمی شوخی و مزاح در آن است.” فرانك ای كلارك
در پایان هر روز از خودتان بپرسید:” امروز چه چیزهای خنده داری برای من اتفاق افتاد؟ امروز چه كاری كردم كه خنده دار بود؟ چه موارد خنده داری دارم كه برای دیگران تعریف كنم؟ “
تجربیات، پیشامدها و تمام موارد مربوط به شوخ طبعی را می توانید در یك دفترچه یادداشت كنید. هرگز از جمع آوری قصه ها و جملات خنده دار باز نایستید. این کار باعث می شود ذهنتان برای شوخی آماده باشد و البته در مواقع سخت و اندوه بار خود می توانید آنهارا بخوانید و شادی هایتان را یادآور شوید. بــه خودتان اجازه دهید كه یك آدم شوخ جلوه كنید، بگذارید آدم بزرگی باشید كه خصوصیات كودكی اش را هنوز حفظ كرده است. گه گاهی هم احساسات و شادی خود را نشان دهید. وقتی كه به دنبال چیزهای خنده دار و جالب می گردید، افكار مضحك و جملات بامزه ناگهان به ذهن تان خطور می كند، آنها را به خاطر بسپارید و برای شاد كردن دیگران از آنها استفاده كنید.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
5 راه برای تقویت احساس ارزشمندی