یکی از راهکارهایی که میتوانیم آن را در راستای بهتر صحبتکردن (فن بیان) به کار ببندیم، تقویت هوش کلامی است. ضعف در هوش کلامی باعث میشود که ما به هنگام سخنرانی یا صحبتکردن، دایرۀ لغات محدودی داشته باشیم و مجبور شویم که از اضافات کلامی یا جاپُرکنها استفاده کنیم.
برای مثال، در نظر بگیرید که من در معرفی خودم بگویم:
«فاطمه بهرامی هستم، اِاِاِ… مدرس فن بیان و اِاِاِ سخنوری.»
این اتفاق بهسبب ضعف در هوش کلامی رخ میدهد.
در آغاز قرن بیستم، روانشناسان دریافتند که هوش کلامی بالا، تأثیر شگرفی بر موفقیت ما در ارتباطات، کار، زندگی اجتماعی، زندگی شخصی و تحصیل دارد. کسانی که هوش کلامی بالایی دارند، متقاعدکنندههای خوبی هستند و از کلام تأثیرگذاری برخوردارند.
دکتر جانسون اُکانر که در آزمایشگاه مهندسی انسان در آمریکا کار میکرد، مجذوب ارتباط میان واژگان و موفقیت حرفهای شد. او به 100 مرد جوان که در رشتۀ مدیریت صنعتی تحصیل میکردند، یک آزمون لغت داد. پنج سال پس از این آزمون، دکتر اُکانر بررسی کرد تا ببیند که این تجار جوان تا چه حد در کارشان موفق بودهاند. ضریب رابطه حیرتانگیز بود. تمام کسانی که در آزمون واژگان، جزو 25 درصدی بودند که بالاترین نمره را کسب کرده بودند، به کارهای مدیریتی مشغول بودند و از میان کسانی که در آزمون واژگان جزو 25 درصدی بودند که پایینترین نمرهها را گرفته بودند، حتی یک نفر هم مدیر نشده بود!
اگر تابهحال با مشاوران صحبت کرده باشید و کلی انرژی و انگیزه از آنها گرفته باشید یا اگر با نویسندگان ماهر برخورد داشته باشید، قطعاً متوجه شدهاید که آنها از هوش کلامی بالایی برخوردارند.
برای تقویت هوش کلامی، باید ماهیچههای کلامی را ورزیده و تقویت کرد. همانطور که یک ورزشکار برای موفقیت در حیطۀ ورزشی خود، باید هر روز تمرین کند تا موفقتر شود، در تقویت هوش کلامی نیز با تمرینکردن، عضلۀ مغز تقویت میشود و دایرۀ لغات شما گسترش مییابد.
از این پس، هر زمانی که تلویزیون تماشا میکنید یا به رادیو گوش میدهید، کلمات جدیدی را که میشنوید یادداشت کنید. حتی زمانی که در جلسات شرکت میکنید، با دقت به صحبتهای سخنران گوش دهید و کلمات جدیدی را که میشنوید یادداشت نمایید. |
شگفتانۀ 1: دایرۀ لغات شما گسترش مییابد.
شگفتانۀ 2: شما به یک شنوندۀ خوب تبدیل شوید (که یکی از شروط کاریزماتیک بودن و جذابیت است).
با یادداشتکردن کلمات جدیدی که معنایی خاص و زیبا دارند، پس از گذشت مدتی، کلی کلمۀ جدید خواهید داشت. سعی کنید هر روز این کلمات جدید را در 5 جمله به کار ببرید، زیرا این کار باعث میشود که آنها را فراموش نکنید.
برای گسترش دایرۀ لغاتتان، کتاب بخوانید و کلمات جدید آن را یادداشت کنید و در جملات روزمرۀ خود به کار ببرید. نهتنها کتاب، بلکه مطالعۀ مجله، روزنامه و… نیز برای تقویت هوش کلامی عالی است. |
تفاوت، تفاوت ایجاد میکند. شما با نحوۀ صحبتکردنتان خاص میشوید. برای مثال، اگر در مصاحبههای شغلی، با ادبیات خاصی شروع به صحبت کنید، مصاحبهکننده حساب ویژهای روی شما باز میکند. هرچقدر زیباتر صحبت کنید، جایگاه اجتماعی شما بالاتر میرود.
در دوران کودکی، با خانوادۀ یک پزشک هندی در رفتوآمد بودیم. ایشان دو دختر داشتند که بازیهای جدیدی بلد بودند. برای مثال، یکی از بازیها اینگونه بود که قلم و کاغذ میآوردیم، سپس آنها سه یا چهار کلمۀ بیربط به هم میگفتند و از ما میخواستند که برای این کلمات بیربط، داستان بنویسیم. این کار دو حُسن داشت؛ اول اینکه سرگرم بودیم و سروصدایینداشتیم که بزرگترها اذیت شوند و دوم اینکه کلی میخندیدیم، زیرا با کلمات بیربط، کلی داستان خندهدار میساختیم. الآن متوجه میشوم که چه بازی خوبی بود، زیرا این بازی به گسترش دایرۀ لغات بسیار کمک میکند.
توصیه میکنم که از انجام این بازی با اعضای خانوادهتان غافل نشوید، زیرا به این ترتیب، با یک تیر دو نشان میزنید:
هم سرگرم میشوید و برای خانوادهتان وقت میگذارید، هم هوش کلامی خود را تقویت میکنید.
به منظور تقویت هوش کلامی، اتفاقات روزانۀ خود را در دفترچهای یادداشت کنید. |
این کار سه ویژگی خوب دارد:
برای تقویت هوش کلامی فرزندانتان، کتاب داستانهایی تهیه کنید که متن ندارند. سپس از آنها بخواهید که داستان آن تصویر را تعریف کنند. |
من این کار را برای دخترم انجام دادم و نتیجۀ مثبت آن را دیدم.
تاکنون متوجه شدیم که منظور از گسترش دایرۀ لغات، بهکاربردن کلمات و عبارات پیچیده و سنگین نیست، بلکه هدف و منظور ما، استفادۀ بجا از کلمات قابلِفهم، ساده و زیبا برای برخورداری از کلامی تأثیرگذار و برقراری ارتباطی مؤثر و پایدار است
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی
نقش مسیر عصبی در یادگیری فن بیان