حتماً قول معروفِ “تا سه نشه بازی نشه” را شنیده اید؛ یا عبارت های تبلیغاتی که از ترکیب سه تایی در آنها استفاده شده مثل “زیبا، جادار، مطمئن” را مشاهده کرده اید. حتی در صنعت سینما، فیلم های سینمایی معروف و مشهوری وجود دارند که برای انتخاب نام فیلم از قاعده ترکیب سه تایی استفاده کرده اند. فیلم معروف “خوب، بد، زشت” را احتمالاً دیده اید. و باز هم به احتمال زیاد نام فیلم سینمایی طنز ایرانی را که از ترکیب سه تایی فیلم اشاره شده بهره برداری کرده و فیلمی را با عنوان مشابه “خوب، بد، جلف” تولید و اکران کرده است را شنیده اید.
در میان شعارهای انقلابی نیز شعارهایی با ترکیب سه تایی وجود دارد. شعار معروف جمهوری اسلامی ایران با عنوان “استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی” را همه ما می شناسیم. و یا سردرب وزارت امور خارجه کشورمان، شعار “نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی” را نیز بارها در خبرها دیده ایم.
تا به حال دقت کرده اید که رنگ بسیاری از پرچم کشورها نیز از ترکیب سه گانه رنگ ها تشکیل شده؟ برای مثال پرچم کشور خودمان که از سه رنگ سرخ و سبز و سپید تشکیل شده و یا پرچم کشورهایی چون فرانسه، آلمان، ایتالیا و…
نکته قابل ملاحظه در تمام موارد اشاره شده در بالا، موضوع جذابیت عدد سه برای مغز انسان هست. اعداد جذابی در عالم وجود دارند اما یکی از جذاب ترین اعداد برای مغر انسان، عدد سه هست. همانطور که در ترکیب های سه گانه اشاره شده در بالا مشاهده کردید، این قابلیت و جذابیت عدد سه برای مغز به شما کمک می کند تا ترکیب جملات و مفاهیم خود را با مضمون های سه تایی و دسته بندی کلمات و جملات در الگوهای سه گانه آماده کرده و در وقت ارائه، اثربخشی کلامتان را دوصد چندان کنید.
در اصل، عبارت های سه تایی یا سه بخشی یک فن و روش کاربردی برای زیباتر شدن، اثربخش تر شدن، و جذاب تر شدن سخنرانی ما هستند.
می خواهیم این قانون طلایی و جذاب سخنوری را با چند مثال برای شما بیشتر قابل لمس کنیم.
فکر کنید در بین جمع می خواهید به عنوان مجری یا سخنران، ارزش “در لحظه زندگی کردن” را نشان دهید و بگویید که غم دیروز و آینده را خوردن، دردی از دردهای ما را دوا نمی کند.
دیروز گذشته، فردا نیامده، امروز و این لحظه را دریاب؛
یا مثلا در هنگام ایراد سخن درباره روش شیطان در دشمنی با انسان، می گویید:
شیطان فرزندان آدم را می ترساند، آنان را اندوهگین می کند و به بیراهه ناامیدی می کشاند.
یا در عوض از قول خدای متعال در توصیف مومنان می گویید:
مومنان هیچگاه نمی ترسند، اندوهگین و محزون نمی شوند و از فضل خدا نا امید نمی گردند.
مثل تمام کارها، یکی از اصول استفاده از این قانون، عدم افراط در بکارگیری آن می باشد. استفاده متعدد و پشت سر هم از این قانون، باعث خستگی و کلافگی مخاطب خواهد شد و نتیجه مطلوب و جذابیت سخنرانی شما را کم کرده و چه بسا از بین خواهد برد. در مقابل، اگر قانون جمله های سه تایی در سخنرانی شما در جای درست و به اندازه استفاده شود، ضرب آهنگ سخنرانی شما را خیلی جذاب، زیبا و اثربخش می کند.
افزایش دایره لغات برای سخنرانی