حالا نوبت به اصلی ترین بخش مقاله یعنی بهترین راه های درمان کم حرفی میرسد که قصد داریم در ادامه آن ها را بیان کنیم.
از شروع گفت و گوها و دورهمی ها ، مکالماتی را باخود مرور کنید و متناسب با موضوع مورد بحث ، عباراتی را پیدا کنید تا بدون واهمه در جمع سخن خود را شروع کنید و نگران اشتباهات و فراموشی های ناگهانی و… نباشید
حتی برای کم تر کردن ترس خود ، همیشه بدترین موقعیت را در ذهن خود تصور کنید.
این موقعیت ها در بیش تر اوقات اتفاق نمی افتد و به همین خاطر شما آرامش بیش تری هنگام ارتباط برقرار کردن خواهید داشت.
یکی از مهم ترین دلایل کم حرفی ، کمبود اعتماد به نفس است. ولی خوشبختانه اعتماد به نفس داشتن، یک مهارت است مانند مهارت ها وتوانایی های دیگری که می توان باآموزش و تمرین داشتن ، آن را مدیریت کرد و افزایش داد.
برای مثال یک پیروزی یا موفقیتی را که تجربه کردیهاید به یاد بیاورید و بابت آن به خودتان افتخار کنید. ارزش قائل شدن برای دستاوردهایتان نه تنها خودستایی نیست، بلکه برای رفع کمبود اعتماد به نفس شما لازم است.
به اطرافیانتان نگاه کنید و از کسانی که برایشان احترام قائل هستید و به نظرتان با اعتماد به نفس هستند، الگو بگیرید. از آنها تقلید نکنید، اما آنچه را باعث تمایزشان در داشتن اعتماد به نفس میشود، شناسایی کنید و یاد بگیرید.
حسن جویی در واقع بیان کردن خوبی های دیگران و تعریف کردن از آنان است.
این کار شاید در ظاهر ساده به نظر برسد اما تنها افراد با عزت نفس بالاهستند که این عمل را انجام می دهند. یکی از بهترین راهکار های شروع صحبت با دیگران حسن جویی است چرا که هر کسی دوست دارد که دیده شود.
اگر در هنگام صحبت با افراد از آن ها تعریف شود،حس خوبی که به آن ها منتقل می شود باعث ترشح نوروپپتاید(هورمون آرام بخش) و آندروفین(هورمون شادمانی) می شود.
براساس تحقیقات با این حرکت از دید فرد مقابل شما فردی فهمیده،دلسوز و جذاب به نظر می رسید و این صمیمیت ایجاد شده ، باعث راحت تر شدن ارتباط های کلامی می شود.
راحت ترین راه برای آغاز صحبت کردن، مطرح کردن سوال است .
سعی کنید در هر موقعیتی ، مترو ، اتوبوس و خیابان…سوال بپرسید، سوال هایی مانند : ساعت چند است؟ نام این خیابان چیست؟ آدرس کجاست ،هوا گرم نشده و …حتی اگر پاسخ آن را بدانید!
در جمع های خصوصی هم سوالاتی را بپرسیم که پاسخ آن به بلی یا خیر ختم نشود و نیازمند توضیح مختصری نیز باشد.
حتما درفعالیت های گروهی که دارید ، کسانی هستند که از لحاظ فکری ، علائق و باورها به شما نزدیک باشد و این اشتراکات،از شما حس کم رویی و اضطراب در حرف زدن را می گیرد وبه راحتی ارتباط کلامی برقرار می کنید و کم کم شاهد خواهید بود که بجای نگرانی ناشی از کم حرفی ، شما ترغیب می شوید مهمانی های دیگر را از دست ندهید!
حواستان به موضوع مورد بحث در جمع باشد. آن را دنبال کنید و هرجا سکوت شد شما باتوجه به نشانه هایی که از صحبت افراد گرفتید مکالمه را ادامه دهید.
نیازی هم نیست که تمام حرف های شما ازلحاظ علمی اثبات شده باشد ، می توانید از تجربه های شخصی تان استفاده کنید.
مثلا اگر صحبت درباره سمیناری بوده باشد و جمع سکوت کند ، شما شروع کنید به صحبت : اتفاقا بنده چند وقت پیش در یکی از همایش های استاد فلانی شرکت داشته ام و…
آدم های خجالتی و کم حرف در صحبت های دو یا چند نفره ، دائما به حرکات و حرف های خودشان تمرکز می کنند. الان باید چه حرفی را بزنم ؟طرف مقابل چه نظری نسبت به من دارد ؟و… و این کاملا اشتباه است !
شما باید روی تک تک حرکات ، صحبت ها و احساسات فرد مقابل تمرکز کنید. تماس چشمی را داشته باشید و زبان بدن را رعایت کنید مثل سر تکان دادن به نشانه تایید حرف های طرف مقابل و گفتن کلماتی مانند بله ، درست می فرمایید و …
این توجه و تمرکز باعث می شود ببینید افراد چگونه با دیگران ارتباط برقرار می کنندو هرآنچه را که انجام می دهند و می گویند،تجربه قرار دهید و در مکالمات خود از آن استفاده کنید.
افزایش مهارت خوب گوش دادن را از دست ندهید.
در جمع ها و مهمانی ها به سراغ افراد جدید بروید و شروع کننده ارتباط باشید . درست است که در ابتدا سخت به نظر می رسد اما به تدریج این حس ناشی گری را از شما می گیرد و ارتباط گرفتن با دیگران ، با آسودگی و راحتی بیش تر انجام می پذیرد.
می توانید از اتفاقات پیرامون شروع کنید : چند دقیقه پیش دیدم که با فلانی صحبت می کردید ، چگونه باهم آشنا شدید؟
یا از او تعریف کنید: لباستان فوق العاده به شما می آید! مدلش چیست؟
و حتی از اشتراکات هم استفاده کنید : من هم مثل شما فارغ التحصیل رشته زبان هستم! در چه دانشگاهی تحصیل کردید…
رفتار های ما چه کلامی و چه غیر کلامی ناشی از افکارما است. یکی از این مدل های فکری تصورات ما نسبت به خودمان است که گاهی اوقات این تصورات اشتباه است و حس بدی را به ما منتقل می کند.
افراد کم حرف نیز دچار این خود گویی های منفی هستند و در بیش تر موارد واقعا این افکار واقعی نیستند و تنها اضطراب و نگرانی ایجاد می کنند مانند :
اگر این حرف را بزنم قطعا دیگران مرا قضاوت و تمسخر می کنند و…
همه متوجه خواهند شد که خجالتی و کم حرف هستم مرا طرد خواهند کرد!
این افکارمنفی را باید شناسایی کنید و از ذهنتان بیرون کنید و در عوض به نقاط مثبت آن بیندیشید.
قوی شدن و تخصص پیدا در هر زمینه ای باعث می شود شما اعتماد به نفس داشته باشید و علاوه بر آن حرفی برای گفتن پیدا می کنید!
یکی از معضلات کم حرفی این است که فکر کنید حرفی برای گفتن ندارید .
بااین روش شما این بهانه ها را کنار می گذارید و در جمع ها با اعتماد به نفس بیش تر، بدون نگرانی و اضطراب از کم حرفی ، ارتباط های خود را به بهترین وجه برقرار می کنید.
افراد کم حرف ، بیشتر از اینکه سخن شان را به زبان بیاورند ، در ذهنشان با خودشان گفت و گو می کنند. آن ها افکار زیادی دارند و به نسبت، خلوت بیشتری با خودشان نسبت به بقیه افراد دارند.
این رفتارها برای شما تبدیل به یک عادت شده است و شما باید با تمارین کاربردی این عادت را از بین ببرید و ذهن تان را تربیت کنید.
تنهایی، یک فرصت است برای اینکه با خودتان تمرین کنید. لباس های رسمی تان را بپوشید و روبروی آینه بایستید و با خودتان صحبت کنید و افکارتان را به زبان بیاورید. خود را در جمع فرض کنید و حرف ها و نظراتتان را بگویید .
خجالت را کنار بذارید و هر روز این کار را انجام دهید تا صحبت کردن برایتان عادی شود و سکوت افراطی را از بین ببرید.
این یک روش بسیار عالی برای افزایش مهارت صحبت کردن است. هر وقت تمرین حرف زدن می کردید با ضبط صوت موبایل یا رکوردرتان صدای خودتان را ضبط کنید و بارها گوش کنید و نقاط منفی آن یا یادداشت و روی اصلاح آن ها کار کنید.
برای مثال اگر از تیکه کلام هایی مانند “مثلا” زیاد استفاده می کنید ، این را در ذهنتان داشته باشید و دوباره حرف بزنید و بارها این عمل را تکرار کنید تا رفع شود.
در اکثر اوقات که در جمعی حضور دارید و می خواهید صحبت کنید ذهنتان هشدار می دهد و شمارا به سکوت دعوت می کند و شما ناچارا حرفی به زبان نمی آورید.
در اینجور مواقع به خودتان فرصت برای فکر کردن ندهید و تا قصد بیان کردن نظرتان را داشتید اقدام به صحبت کردن کنید.
به هیچ وجه از عواقبی مثل مسخره کردن و قضاوت دیگران نترسید! برای اینکه بتوانید برای همیشه کم حرفی را کنار بگذارید باید خجالت و اضطراب را کنار بذارید و با جرئت، فرصت صحبت کردن را به خود بدهید.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
5 راه برای تقویت احساس ارزشمندی
افکار منفی را چگونه از خود دور کنیم
مثبتاندیشی و جستوجوی فرصتها