تا به اینجا در مقالات مختلف درباره فن بیان ، تقریباً هر نکته ای که برای یک گفتگوی خوب و حرفه ای لازم بود را برایتان بیان کردیم و گفتیم که چطور باید مثل آب خوردن با دیگران صحبت کنید. اما به هر حال، هر آغازی، پایانی دارد و شما هم باید بتوانید صحبت های خود را به خوبی جمع بندی کنید و یک گفتگوی خوب را به پایان برسانید. در واقع اگر صحبت های شما با دیگران نتیجه گیری نداشته باشد و دارای پایان خوبی نباشد، درست مانند فیلمی است که بدون هیچ نتیجه ای به پایان برسد و مخاطب متوجه آن نشود! به همین دلیل در این مقاله از سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان قصد داریم بهترین تکنیک های پایان یک گفتگو را برای شما توضیح دهیم.
تا بتوانید با استفاده از آن ها، به بهترین شکل ممکن این کار را انجام دهید.
مهم ترین نکته ای که برای یک پایان خوب باید بدانید، این است که گفتگو را خوب تمام کنید و در ذهن مخاطب، به یک شخصیت مثبت و حرفه ای تبدیل شوید. بسیاری از اوقات افراد خیلی از نکاتی را که برای یک گفتگوی موفق باید انجام دهند را رعایت می کنند و همه چیز خوب پیش می رود، اما در نهایت آن را خراب می کنند و دور از جان شما مانند گاو نه من شیرده به تمام تلاش های خود پشت پا می زنند. این پشت پا زدن هم می تواند انجام کارهایی مانند موارد زیر باشد:
همه این موارد می توانند سبب ناراحتی مخاطب شوند، تا حدی که دیگر اشتیاقی برای صحبت کردن با شما در او وجود نداشته باشد. پس حتماً با نکات و تکنیک هایی که در ادامه خواهم گفت، صحبتتان را به صورت صحیح پایان دهید و مخاطب را هم از خودتان راضی نگه دارید.
اگر واقعاً قصد دارید که گفتگوی خود را به پایان برسانید، به هیچ وجه مطلب و نکته جدیدی مطرح نکنید و همان موضوع بحث خود را ادامه دهید تا به یک جمع بندی درست برسد. شما هر چقدر مطالب بیشتر و تازه ای مطرح کنید، می توان بیشتر هم درباره آن ها صحبت کرد و احتمالاً به پایان رسیدن آن ها زمان زیادی به طول بینجامد.
اگر می خواهید به گفتگویی پایان دهید، می توانید این موضوع را به مخاطب خود بیان کنید. حال می توانید به صورت واضح و مشخص به او بگویید یا این که با انجام برخی کارها و تکنیک ها مخاطب را متوجه پایان صحبت های خود کنید. با توجه به شرایط موجود و البته مخاطب شما، تصمیم بگیرید که چطور می خواهید این اتفاق را نشان دهید. برای پایان غیر مستقیم به یک گفتگو، برخی تکنیک های بسیار موثر وجود دارند که در ادامه با آن ها آشنا خواهید شد تا بتوانید با استفاده از آن ها، به خوبی مخاطب را متوجه پایان صحبت های خود بکنید.
خوشحال شدم دیدمتون، از آشنایی با شما خوشبختم، خیلی خوب شد که با هم صحبت کردیم…
جملات بالا به احتمال زیاد بسیار برایتان آشنا باشند و بارها و بارها از آن ها استفاده کرده باشید. اکثر افراد از روی عادت این سخنان را در پایان مکالمات خود تکرار می کنند و به مخاطب خود می گویند که دیدار و صحبت با او، حس خوبی به آن ها منتقل کرده است. در صورتی که خودشان هم از اهمیت این موضوع خبر ندارند! این کار به نوعی به مخاطب احساس ارزشمندی و آرامش خاطر می دهد و کمک می کند که با اعتماد به نفس بیشتری گفتگو کند. همچنین خاطره خوشی از گفتگو با شما خواهد داشت و به احتمال زیاد، محبوبیتتان نیز نزد او افزایش خواهد یافت.
همچنین بیان این جملات به نوعی نشانه پایان صحبت نیز هست و آن طور که در جامعه رایج شده، زمانی که فردی این جملات را بیان می کند یعنی می خواهد به پایان گفتگو نزدیک شود.
ممنون از این که وقتتون رو در اختیارم قرار دادید، سپاس بابت این که کمکم کردید، خیلی لطف کردید که در این رابطه با من صحبت کردید…
جملاتی از این دست هم برای پایان یک گفتگو ضروری می باشند؛ البته اگر شما خواستار گفتگو بوده اید و مخاطب به شما لطف کرده است. تشکر کردن از او علاوه بر فوایدی که بیان جملات محبت آمیز به مخاطب در پایان گفتگو دارد، باعث می شود او برای صحبت های بعدی نیز مشتاق باشد و به کمک کردن و گفتگو با شما از خود علاقه نشان دهد. حال تصور کنید فردی به شما این جملات را بیان کند؛ متوجه چه نکته ای می شوید؟ طبیعتاً به این معناست که او می خواهد علاوه بر تشکر از شما و انتقال حس خوب، پایان گفتگو را اعلام کند. پس شما هم می توانید در مواضعی که لازم است این کار را انجام دهید.
اگر گفتگوی شما فقط برای احوال پرسی نباشد و دلیل خاص و موجهی داشته باشد، به احتمال زیاد به یک نتیجه دست پیدا خواهید کرد. یعنی نتیجه ای که باید در آینده به وقوع بپیوندد. این نتیجه گیری هم معمولاً در پایان صحبت های افراد بیان می شود و هیچ کس، در میانه صحبت های خود از خلاصه مطالبی که بیان کرده است صحبت نمی کند! چون هنوز حرف های او به طور کامل به پایان نرسیده است.
به طور مثال، می توانید در پایان گفتگوی خود بگویید:
پس روز پنجشنبه توی موسسه منتظرت هستم؛ یا حتماً این کارو انجام بده و خبرش رو بهم بده؛ و مواردی از این قبیل که رنگ و بوی یک جمع بندی نهایی به خود بدهد.
این جمع بندی هم بار دیگر مطالب مهم شما را در حین گفتگو تکرار می کند و هم انتهای صحبت شما را نشان می دهد.
این تکنیک دیگر به صورت غیرمستقیم نیست و به نوعی به طور واضح به مخاطب خود پایان گفتگو را اعلام می کنید. اگر واقعاً نمی توانید دیگر صحبت را ادامه دهید و باید به کار دیگری بپردازید، به صورت کاملاً محترمانه مخاطب را از این جریان آگاه سازید و ضمن عذرخواهی از او، دلیل ترک محل و خاتمه دادن به حرف هایتان را بیان کنید. با این کار نه تنها مخاطب از شما ناراحت و عصبانی نخواهد شد، بلکه به دلیل احترامی که به او گذاشته اید ارزش بیشتری نزد او پیدا می کنید.
البته سعی کنید این راه حل، مرحله نهایی شما باشد و ابتدا از نکات غیر مستقیم پایان گفتگو استفاده کنید. زیرا هم مخاطب متوجه این موضوع نخواهد شد و صحبت هایتان به طور کامل انجام خواهند شد و هم شما موفق به انجام کار خود شده اید. پس ابتدا تکنیک های غیر مستقیم را انجام دهید و اگر نتیجه ای نداشت، خیلی محترمانه گفتگو را پایان دهید.
برای مشاهده صفحه رسمی اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی: