شناخت انواع صدا ها و اختلالات آن، از موضوعات با اهمیتی است که افراد علاقه مند به سخنرانی و صدا سازی می توانند با بهره مند شدن از آن، مهارت و تسلط خود را بالا ببرند. قصد داریم تا در این مقاله سایت استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان که برای شما عزیزان گردآوری شده است. به بررسی اختلالات صدا در سخنرانی بپردازیم.
در این حالت، صدا از لحاظ بلندی دارای محدودیت زیادی است و ما احتمالا توانایی افزایش بلند کردن صدای خود را از حد معینی بیشتر نداریم. البته دلیل آن می تواند صدمات عصبی یا ناتوانی روانی و عاطفی باشد. احتمالا برای همه ما پیش آمده که بخاطر یک اتفاق ناگوار، توانایی صحبت کردن را از دست داده باشیم.
فرد پیوسته با صدایی بلند صحبت می کند که بیش از حد معمول است. استفاده از یک صدای بیش از حد آهسته یا بیش از حد بلند می تواند ناشی از شخصیت یا عادت فرد یا آسیب های عصبی مربوط به صدا سازی و یا اشکالاتی در سیستم تنفسی باشد. در مورد این عادت می توان به زندگی در خانواده پرجمعیت یا در کنار فردی کم شنوا اشاره کرد که باعث می شود برخی افراد بلند تر از حد معمول صحبت کنند. همچنین ممکن است فرد یاد گرفته باشد که همیشه با صدای بلندی حرف بزند! به عنوان مثال، در خانواده ای که یکی از اعضای آن دچار بیماری ناشنوایی یا کم شنوایی است، افراد خانواده سعی می کنند بلند تر از حد ممکن صحبت کنند.
مطالعه بیشتر : روش های شروع قدرتمند سخنرانی
یکی از انواع مشکلات در صدا، اختلال در کنترل زیر و بمی آن خواهد بود که این نوع از اختلال به سه شیوه زیر تقسیم خواهد شد.
فرد در طول گفتار با فقدان تغییرات در زیر و بمی صدا مواجه است و گفتار او خسته کننده می شود. این وضعیت ممکن است در اثر صدمات عصبی یا ویژگی های عصبی یا ویژگی های شخصیتی و روانی بروز کند.
حالتی غیر طبیعی مثل زنی که صدایش بم و مردانه شده و مردی که صدایش زنانه شده است. زیر و بمی صدا به اندازه حنجره و تارهای صوتی بستگی دارد که از دلایل آن می توانیم به عدم رشد طبیعی حنجره بر اثر اختلالات هورمونی پرکاری تیروئید، مشکلات عاطفی یا عادتی اشاره کنیم.
زیر و بمی صدا، ناگهان و به طور غیر منتظره تغییر می کند و بیشتر در مردان جوان در دوران بلوغ دیده می شود. دلایل این اختلالات می تواند مشکلات عاطفی دوران بلوغ، ضایعات حنجره و ناتوانی اعصاب حنجره ای باشد. افراد در این حالت از ظهور متناوب صدای جیغ مانند رنج می برند.
مهم ترین ویژگی های منفی صدا شامل موارد زیر است.
نوعی صدای گوش خراش که در اثر آسیب به دستگاه صوتی و یا استفاده نامناسب و بیش از حد از صدا، پدید می آید. مواردی از جمله فریاد زدن در یک رویداد ورزشی که باعث تنش بیش از حد در دستگاه صوتی و به دنبال آن دورگه شدن صدا می شود، نمونه ای از این اختلال است. برای کنترل این ضعف باید به پزشک متخصص مراجعه کنیم.
در این حالت صدایی از گلوی فرد خارج نمی شود و به صورت پچ پچ صحبت می کند و معمولا با نشانه های دیگری مثل خستگی گلو و خراشیدگی همراه است.
در این حالت مقدار زیادی هوا از بین تار های صوتی به هدر می رود. خروج این هوا از نظر شنیداری قابل ادراک است و صدای نفس آلوده معمولا با کاهش بلندی همراه می باشد. خروج هوا از میان تار های صوتی معمولا نشانگر تماس نامناسب و ناکافی آن ها می باشد.
در این اختلال به هنگام گفتار، تارهای صوتی با شدت و فشار به هم برخورد می کنند. این مساله می تواند ناشی از بیماری های حنجره ای و یا به علت مشکلات روانی باشد. در این حالت صحبت کردن دشوار می شود و فرد به دلیل فشار زیاد زود خسته می شود.
بعد از یک مکالمه طولانی خستگی شدیدی بر صدا حاکم می شود و بدون مصرف انرژی و تلاش زیاد امکان صحبت کردن وجود نخواهد داشت، البته افراد زیادی در اواخر روز صدای آن ها دچار گرفتگی می شود.
صفحه اینستاگرام استاد فاطمه بهرامی مدرس فن بیان و سخنرانی در کرمان
اگر ضعف و لرزان بودن صدا به دلیل مشکل دستگاه صوتی باشد، کار خیلی زیادی برای اصلاح آن نمی توان انجام داد، ولی به کمک عادات صوتی مناسب می توانیم آن را تا حد محسوسی بهبود ببخشیم. این مشکل اغلب در اثر فقدان طنین و تقویت صدا به وجود می آید. دو راه کلیدی برای تقویت و طنین صدا وجود دارد که عبارت است از: حمایت مناسب هوای بازدم از حفره های گرفته شده و وضعیت مناسب بدن در کنترل بهتر هوای بازدمی و دیگری پیشگیری از التهاب و تورم در مسیر های بینی است.
برای این که نقش حفره ی بینی در تقویت صدا را بیشتر درک کنیم، بینی حود را با دست گرفته و سپس صحبت کنیم، به گونه ای که مانع خروج هوا از بینی شویم. خواهیم دید صدای ما چقدر ضعیف می شود.
منظور صدای دورگه ای که گوش خراش و دارای زیر و بمی پایینی است و آهنگ یا ملودی خاصی ندارد. صدای شنی اغلب از صحبت با زیر و بمی پایین پدید می آید. حمایت تنفسی بهتر و زیر و بمی بالاتر، تا حد زیادی در کاهش آن نقش خواهد داشت.
اینجا منتظر پیشنهادات و نظراتتان هستیم